<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: KOOS BOMMELE

Welkom in Delft 2019

Delft gaat een spannend jaar tegemoet. 2019 is het jaar waarin het thema 'De Gouden Eeuw' breed uitgedragen zal worden. Er staan heel veel evenementen op de overvolle agenda. De Delftenaren zullen geregeld aangenaam verrast worden en nog meer beseffen dat ze in een 'gouden' stad wonen. Ondernemers, politiek en cultuur: iedereen gaat in het nieuwe jaar voor GOUD!
(Foto: Koos Bommelé)

De aftrap van het 'grootse' themajaar 2019 is op 5 januari met de Nieuwjaarsreceptie op het stadhuis. Daarna gaan alle remmen los op het gebied van evenementen en (culturele) activiteiten in Delft. Het overkoepelende thema: de Gouden Eeuw. Marjan den Boer van Delft Marketing neemt de agenda met ons door.

"Hoe we op dit thema kwamen? Dat was in samenspraak met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en de steden die in 2019 meedoen onder de paraplu 'Gouden Eeuw', zijn: Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Leiden en Middelburg."

Rembrandt
"De aanleiding is de 350e sterfdag van schilder Rembrandt van Rijn. Geen Delftenaar van origine, maar wel een 'product' van de 17e (Gouden) eeuw, net als 'ons' Delfts Blauw en 'onze' Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek.
We gaan het groots aanpakken onder de noemer 'Stap in de Gouden Eeuw van Delft'. Het themajaar 2019 wordt daarbij opgedeeld in grofweg in drie periodes."

Startschot
"Het startschot wordt in januari gegeven bij Royal Delft met de tentoonstelling Glorious Delft Blue (januari-juni). Het publiek wordt getrakteerd op een bijzondere collectie van pronkstukken, stillevens en portretten. Delft ís de Gouden Eeuw, zo kun je het eigenlijk wel stellen. Zo is Royal Delft nog de enige overgebleven aardewerkfabriek afkomstig uit de 17e eeuw."

Zomers Goud
"Onder de noemer 'Zomers Goud' (juni-oktober) worden gedurende deze periode bestaande evenementen zoveel mogelijk voorzien van een vernislaagje 'Gouden Eeuw' en vinden er tal van culturele activiteiten plaats."

Tentoonstelling
"Het najaar wordt ingeluid met een unieke tentoonstelling over Pieter de Hooch bij Museum Prinsenhof Delft (vanaf oktober). Na Johannes Vermeer wordt hij beschouwd als een van de grootste kunstenaars van de Nederlandse Gouden Eeuw. De Hooch maakte zijn mooiste schilderijen in Delft waar hij lange tijd woonde en werkte. Het was een schilder die zich onderscheidde in zogenaamde 'doorkijkjes'. Voor de tentoonstelling, die internationaal zal worden gepromoot, doet het museum onderzoek naar waar die doorkijkjes op uitkeken."

Meesterwerken
"Museum Prinsenhof Delft is hard bezig om zijn schilderijen van overal in de (kunst)wereld vandaan te halen. In totaal worden meer dan 26 meesterwerken na vier eeuwen eenmalig teruggehaald naar de stad waar zij zijn gemaakt. Een must-see! Naast culturele programmering en events haken ook ondernemers massaal aan met creatieve randprogrammering. Van speciale Gouden Eeuw routes door de binnenstad tot een 'gouden'-productenlijn, waaronder een speciaal 'goud', verfrissend zomerbiertje. Samen maken we de Gouden Eeuw een jaar lang voelbaar in stad. Het belooft een uitgebreid programma te worden. Het totaalprogramma wordt vanaf 5 januari gepresenteerd. Of Delft zich vaker zal committeren om aan een themajaar mee te doen? Dat zal de ervaring moeten leren. Als we daarmee een publiekstrekker in huis kunnen halen, waarom niet?"

Grandeur
De Porceleyne Fles/Royal Delft is sinds 1653 de grootste, belangrijkste producent van Delfts Blauw. De enige producent uit de 17e eeuw die zich nog in Delft bevindt. Daarom besteedt Royal Delft in dit jubileumjaar extra aandacht aan de grandeur van de Gouden Eeuw. Met veel aandacht voor kunst, imponerende portretten, fascinerende stillevens en stijlvolle pronkstukken was dit een unieke periode in onze geschiedenis. Met de tentoonstelling Glorious Delft Blue presenteert Royal Delft de Delfts Blauwe glorie en de grandeur van deze periode in al zijn pracht. In verschillende thema's wordt een relatie gelegd met de Gouden Eeuw en hedendaagse pronkstukken en trends. Iedere maand zullen er extra activiteiten worden georganiseerd gerelateerd aan de thema's. (foto kat met kraag: Marie Cécile Thijs)

Ruud Stift

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u gestemd voor Europese Parlementsverkiezingen ?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>