De kinderen van De Horizon eten met elkaar een boterham voorafgaand aan de schooldag
De kinderen van De Horizon eten met elkaar een boterham voorafgaand aan de schooldag

Delftse basisscholen omarmen schoolontbijt voor kwetsbare kinderen

Algemeen

DELFT - Het leven is in de afgelopen tijd flink duurder geworden. Dit wordt op verschillende manieren zichtbaar, ook op scholen. Er zijn kinderen die met een lege maag naar school gaan, wat niet ten goede komt aan hun leerprestaties en ontwikkeling. Op de Delftse basisscholen De Horizon en de Parkschool worden de leerlingen schoolontbijtjes, gefinancierd door het Jeugdeducatiefonds, aangeboden om ook hen een goede start van de dag te geven .

Door Cheyenne Toetenel

Veel scholen die zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds zijn gestart met het aanbieden van gratis schoolontbijt en fruit aan leerlingen. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben vijf miljoen euro beschikbaar gesteld aan het Jeugdeducatiefonds om dit mogelijk te maken. Basisschool De Horizon - locaties Brahmslaan en Poptahof - en de Parkschool in Poptahof zijn twee van de scholen die gebruikmaken van het aanbod. Wij keken een ochtend mee bij De Horizon aan de Brahmslaan. 

Goede start
“Dat er kinderen zonder een goed ontbijt naar school gaan, is bij leerkrachten al langer bekend”, aldus Kees Huisman, regiocoördinator Jeugdeducatiefonds Zuid-Holland en tevens oud-projectcoördinator op De Horizon. “Maar de middelen om daar iets aan te doen ontbraken. Dat wij vanuit het Jeugdeducatiefonds middels ministeriegelden de mogelijkheid hebben gekregen om dit armoedeprobleem nu wél aan te pakken, is fantastisch.” Kees wijst op het belang van ontbijten. “Goed eten is belangrijk om de dag op school goed te starten. Als je onvoldoende hebt gegeten, gaat het leren niet goed. Dit initiatief van het Jeugdeducatiefonds is daarom waardevol voor een kansrijke ontwikkeling.”

Waardevol initiatief
Op De Horizon locatie Brahmslaan ontbijten dagelijks zo’n veertig tot vijftig kinderen met elkaar, verdeeld over boven- en onderbouw. “De inloop is vrij vanaf kwart voor acht”, vertelt conciërge Kawsar, die de kinderen van de onderbouw elke ochtend onder haar hoede neemt voor een ontbijtje. “Het is ontzettend leuk en dankbaar werk. De kinderen krijgen energie als ze hebben gegeten en kunnen er weer tegenaan.” Niet alleen voor een boterham wordt gezorgd, ook wordt groente en fruit uitgedeeld in de klas en worden lege broodtrommeltjes gevuld voor de lunch. “Dat is iets wat wij ook voor dit initiatief voor het schoolontbijt eigenlijk al deden. Altijd hadden we in de keuken boterhammen en beleg liggen, voor kinderen die zonder eten naar school waren gekomen. Maar dat we dit nu op grotere schaal kunnen aanbieden is heel mooi.” De Horizon krijgt ondersteuning van ouders om van het schoolontbijt een succes te maken. “Zij krijgen er op hun beurt ook wat voor terug als bedankje”, vertelt Kees. “De hulpouders krijgen een tegoedbon om te besteden in de supermarkt. Zo helpen wij niet alleen de kinderen, maar ook de rest van de gezinnen.” Kawsar merkt dagelijks de blijdschap op van ouders die hun kinderen komen brengen naar het ontbijt. “Blij zijn ze ook zeker met de tasjes vol met overgebleven fruit die ik aan het einde van de dag maak voor de ouders die dit goed kunnen gebruiken. Hun kinderen krijgen op die manier gezonde voeding binnen én het helpt de ouders in de portemonnee.” Toch merkt Kawsar dat er ook een schaamtegevoel heerst bij sommigen. “Zij zien het als een taboe dat ze zelf nauwelijks rond kunnen komen. Mensen willen graag voor zichzelf zorgen, maar als dat niet lukt is het belangrijk om hulp te vragen. Wij doen ons best om een vertrouwensband met hen op te bouwen.”

Ontwikkelingskansen
Het Jeugdeducatiefonds helpt ook op andere manieren om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien in armoede te vergroten. “Bij de ontwikkeling van het kind is natuurlijk een goede school belangrijk, maar ook de thuissituatie heeft een groot aandeel”, aldus Kees. “Wij van het Jeugdeducatiefonds streven ernaar om ook achter die voordeur te komen bij kinderen die dat nodig hebben, om een kansrijke ontwikkeling voor hen te stimuleren. We kunnen daar iets in betekenen via aanvragen die via scholen worden gedaan. Dat kan een aanvraag per kind zijn, zoals een bril, goed bed, kleding of een fiets om naar school te kunnen, maar ook een aanvraag voor het grotere geheel. Denk bijvoorbeeld aan medefinanciering van de ouderbijdrage, zodat de school voldoende geld ophaalt om een schoolreisje te realiseren. Veel kinderen gaan nooit naar een museum of dierentuin, maar blijven altijd in hun eigen wijk. Door schoolreisjes gaat er een wereld voor ze open. Ik ben er trots op dat we dit allemaal mogelijk kunnen maken.”

Het Jeugdeducatiefonds heeft tot en met 31 januari 2023 het bedrag van de ministeries beschikbaar voor ontbijtaanvragen van de aangesloten scholen. Momenteel worden gesprekken gevoerd om de periode te verlengen, aangezien het succes van het initiatief is aangetoond. Ook het college van Delft onderzoekt de mogelijkheden voor kinderarmoedebestrijding. Naar aanleiding van een aangenomen motie werkt de gemeente onder meer de kosten voor het verstrekken van ontbijt aan kinderen die dit nodig hebben uit, en wordt naar dekking hiervoor gezocht. Eind tweede kwartaal 2023 verwacht het college een raadsvoorstel in te dienen.