De professoren en burgemeester Van Bijsterveldt (Foto: Koos Bommelé)
De professoren en burgemeester Van Bijsterveldt (Foto: Koos Bommelé)

Professoren in toga voor de klas op Delftse basisscholen

Algemeen

DELFT - De TU Delft viert dit jaar haar 180ste verjaardag en trakteert Delftse basisscholieren op kennis. Professoren gaven afgelopen woensdag een gastles op diverse basisscholen. Leerlingen van groep 7 en 8 mochten hun professor de oren van het hoofd vragen en kregen een inkijkje in de wereld van de wetenschap. Tijdens voorbereidende activiteiten ervoeren leerlingen al hoe het is om onderzoeker te zijn.

Door Cheyenne Toetenel

Dit was de tweede editie van ‘Meet the Professor’ in Delft. Voorafgaand aan de gastlessen gaven burgemeester Marja van Bijsterveldt en Vice Rector Magnificus Rob Mudde een toespraak. Vanaf het Stadhuis vertrokken vervolgens de ruim dertig professoren in toga - dit mag normaal alleen tijdens universitaire plechtigheden - op de fiets of per tuktuk richting de in totaal ruim 800 deelnemende leerlingen van International School Delft, Cornelis Musiusschool, Montessorischool Jan Vermeer, Delftse Montessorischool, De Horizon, Delftse Daltonschool, Max Havelaar Kindcentrum, Gabriëlschool, Mgr. Bekkersschool, Het Mozaïek, Freinetschool, Rembrandtschool en IKC De Eglantier. 

Voorbereiding
Ter voorbereiding op het bezoek van de professor kwamen leerlingen er lerenderwijs al achter wie ‘hun’ professor zou zijn. Zo leerden ze, voor de professor in de klas kwam, al drie vaktermen die de professor gebruikt tijdens het werk en wisten de leerlingen al wat de professor graag doet in zijn of haar vrije tijd. Na zes hints kwamen de leerlingen er achter wie ‘hun’ professor ging zijn. Op die manier werden ze gewapend met vragen om aan de professor te stellen tijdens de gastles.

Inspirerend
De leerlingen leerden tijdens de gastlessen onder meer via mini windmolentjes hoe windenergie werkt en hoe je de grootte van een nanodeeltje zichtbaar kan maken, maar ervoeren ook hoe lastig het opereren is door een heel klein gaatje en wat de leukste proefjes zijn om te doen met geluid. Professoren hoopten met deze gastlessen kinderen te inspireren, aan het denken te zetten en te laten zien dat moeilijke dingen begrijpen eigenlijk heel leuk is.

WIJStad
Meet the professor is een project van Wetenschapsknooppunt Delft en het programma WIJStad van de TU Delft. In het Wetenschapsknooppunt TU Delft werken medewerkers, onderzoekers en ontwerpers van de TU Delft samen met leerkrachten basisonderwijs aan projecten waarbij het ontwerpproces centraal staat. Doel is om zowel leerlingen als leerkrachten te stimuleren in creatief denken, ontwerpen en onderzoeken. Het programma WIJStad inspireert en verbindt bewoners, studenten en onderzoekers. Wetenschappers doen ook onderzoek in Delft, studenten denken na over de stad en zetten zich vrijwillig in voor bewoners.

Meer foto’s van onze huisfotograaf Koos Bommelé zijn te vinden op www.delftopzondag.nl.