Lennart Harpe legt de eerste krans, samen met twee leerlingen (Foto: Koos Bommelé)
Lennart Harpe legt de eerste krans, samen met twee leerlingen (Foto: Koos Bommelé)

Wethouder Harpe legt krans bij monument Delftse Daltonschool

Algemeen

DELFT - Lennart Harpe, locoburgemeester en wethouder Onderwijs, legde donderdag een krans bij het monument bij de Delftse Daltonschool. Dit gebeurde tijdens een herdenkingsbijeenkomst op het schoolplein. 

Door Cheyenne Toetenel

De Delftse Daltonschool staat in de verzetsstrijderswijk van Delft en heeft het oorlogsmonument ‘Hun Verzet, Onze Vrijheid’ dat op het schoolplein staat geadopteerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met deze adoptie wil de school hen die in de Tweede Wereldoorlog en in vrijheidsmissies vielen herdenken. Ook wil de school de kinderen de begrippen vrijheid en vrede meegeven. Ieder jaar vindt daarom een herdenkingsbijeenkomst plaats. 

“Sing a song for the peace of the people, sing a song for the rights of everyone. Give your hand and will be a friend, each to another in every place or land.” Zo klonk het lied waarmee de kinderen de herdenking openden. Vervolgens kreeg locoburgemeester Harpe een moment om dieper in te gaan op het begrip ‘vrijheid’: “Het is goed om met elkaar de slachtoffers te herdenken die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Juist nu is het herdenken van mensen die hebben gevochten voor vrijheid en vrede heel actueel. De afschuwelijke oorlog in Oekraïne doet ons beseffen dat vrijheid en vrede geen vanzelfsprekendheid is. Dat je daar soms letterlijk voor moet vechten dat is wel duidelijk gebleken. Vrijheid betekent dat je mag zeggen wat je wil, maar ook dat je respect hebt voor de mening van de ander. Dat je openstaat voor verschillen, maar ook leert om verschillen te overbruggen. Dat we niet alleen gaan voor ons eigen belang, maar allemaal een bijdrage leveren aan het algemeen belang. Dat we ons gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de sfeer en veiligheid op school, in de buurt en de samenleving, zodat iedereen prettig en in vrede en veiligheid kan opgroeien en samenleven.” 

In totaal werden drie kransen gelegd; door locoburgemeester Harpe namens het gemeentebestuur, Willemien Bekema namens Librijn en juf Amber namens de Daltonschool, allen samen met twee leerlingen. De scholieren droegen vervolgens gedichten voor. Eén daarvan: “Vrijheid. Vrijheid is veilig spelen, op de plek waar jij mag zijn. Vrijheid, dat is eerlijk delen, zonder angst geweld of pijn. Vrijheid is elkaar vergeven, daar is liefde bij gebaat. Vrijheid is in liefde leven, zonder muur of prikkeldraad. De wereld moet vrij zijn, en onthoud, vrijheid is blijheid.” Leerlingen hielden nadat de trompettist The Last Post had gespeeld een minuut stilte en zongen daarna het Wilhelmus inclusief gebarentaal. Leerlingen, leerkrachten en andere aanwezigen legden een bloem bij het monument.

!