Cor van Leerdam: "Discussies over woningmarkt hebben wat mij betreft niet altijd hoogste prioriteit"
Cor van Leerdam: "Discussies over woningmarkt hebben wat mij betreft niet altijd hoogste prioriteit"

Cor van Leerdam over kerk en woningen

Algemeen

DELFT- Ons makelaarskantoor was vele keren betrokken bij de verkoop van kerkgebouwen, pastorieën, of aan de kerk gerelateerde verenigingsgebouwen in Delft, Schipluiden, Maassluis en Naaldwijk.

Soms worden de gebouwen na verkoop gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, maar bijvoorbeeld in Schipluiden werden er, met grotendeels behoud van uiterlijk, negen appartementen in het kerkgebouw gerealiseerd. Omdat ik (Cor van Leerdam) meelevend lidmaat van een Delfts kerkgenootschap ben en alle moeizame afwegingen van de kerkbestuurders voorafgaande aan zo’n verkoop ken, kijk ik misschien net iets anders tegen dergelijke acties aan als een andere doorsnee-burger.

Een kerk slopen doet namelijk pijn. Maar omdat uitsluitend de inhoud van de bijbel het fundament behoort te zijn van kerkgenootschappen, zou het bestaan van kerkgebouwen eigenlijk maar bijzaak moeten zijn. In veel gevallen is dat in de praktijk ook zo, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo worden de Oude en Nieuwe Kerk in Delft eveneens voor het toerisme geëxploiteerd. Uit een deel van de opbrengsten uit toerisme kan het voortbestaan van wekelijkse kerkdiensten gewaarborgd blijven. Uit een ander deel van die opbrengsten kunnen gedeeltelijk ook restauraties van die gebouwen worden betaald. De Maria van Jessekerk en de Oude en Nieuwe Kerk, grenzend aan fraaie monumentale woningen en/of pleinen, vervullen daarmee echt een belangrijke centrum- en sociale functie in de stad. De zich telkens weer vernieuwende kerkbesturen zijn daarmee moedige vrijwilligers die werkelijk hun nek blijven uitsteken voor de kerk en voor de stad. Ook andere fraaie en bezienswaardige kerkgebouwen als de Bethlehemkerk, Franciscus en Clarakerk, Genestetkerk, St. Hypolytuskapel, Hofkerk, Immanuelkerk, Luthersekerk, Marcuskerk, Waalsekerk, Zuiderkerk, Het Boek en de Vierhovenkerk mogen zeker niet worden vergeten.

Huizen centraal
Nu we in Europa oorlog kennen en Rusland in Oekraïne infrastructuur, kerken en steden bombardeert en er duizenden onnodige slachtoffers vallen, treden veel kerken naar buiten door Oekraïense gedupeerden, vluchtelingen van andere continenten, maar ook arme Nederlanders huisvesting, eten, kleding en warmte aan te bieden. Fantastische initiatieven, waarbij kerken proberen waar te maken waar ze voor horen te staan. Met name huisvesting is daarbij overwegend de belangrijkste basisbehoefte (denk aan Ter Apel).

Huizen worden in de bijbel ook als een belangrijke plaats gezien. Ik las bijvoorbeeld: “Als de Heer het huis niet bouwt, heeft het geen zin dat de bouwers hard zwoegen”. En: “Luister niet alleen naar wat ik zeg, maar doe het ook. Dan lijk je op een verstandig man die zijn huis op rotsgrond bouwde”. En: “Jezus zei “Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de arme mensen, dan zul je een schat in de hemel hebben”. En: “Als iemand niet voor zijn familie wil zorgen, niet eens voor de familieleden die bij hem in huis wonen, dan is hij geen echte gelovige; hij is zelfs nog erger dan een ongelovige”. 

Ik blijf mijn mooie makelaarsvak bij Van Leerdam Makelaardij in Delft en omstreken met veel deskundigheid en enthousiasme uitoefenen, maar wat mij betreft hebben discussies over huizenprijzen, rentepercentages, inflatie, hoge energiekosten enzovoort niet altijd de hoogste prioriteit!