Jan-Paul van Daal en Max Leenders
Jan-Paul van Daal en Max Leenders (Foto: Alyssa van Heyst Photography)

Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de waarde

DELFT- Huizen die te koop worden aangeboden, hebben tegenwoordig verplicht een definitief energielabel. “De aanwezigheid van het energielabel laten onze makelaars al in het eerste informatie gesprek met een verkoper aan de orde komen. Zo nodig maken wij direct een afspraak om het definitieve label te laten maken door een specialist”, aldus makelaar Jan-Paul van Daal. 

Huizenbezitters zijn steeds actiever bezig met verduurzaming van hun huis. Bij veel consumenten staat de terugverdientijd centraal. Hierbij wordt vooral gekeken naar verlaging van het energieverbruik. Dit is slechts één zijde van de medaille. Als de investering in verduurzaming ook zorgt voor een stijging in woningwaarde, levert dit de consument bij verkoop ook extra winst op. 

Brainbay zocht uit hoe groot deze effecten zijn in de huidige woningmarkt en kwam met de volgende bevindingen:

Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de woningwaarde. Een woning met label C brengt gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label;

In een ruimere woningmarkt is de meerwaarde van een duurzame woning hoger dan in een krappere;

De meerwaarde van een duurzame woning is sinds de stijging van de energiekosten flink toegenomen;

De aandacht voor duurzaamheid is bij zowel verkoper als koper sterk toegenomen.

Er is onderzoek gedaan naar de verkoopbaarheid van de labels. Wat opvalt is, dat de woningen die te koop zijn op dit moment een gemiddeld hoger label hebben ten opzichte van 2015, en dat inmiddels 25% van de verkochte objecten over een A-label beschikt.

Hoe duurzamer, hoe waardevoller
Minder gunstige labels blijven verkoopbaar, maar het label heeft steeds meer invloed op de waarde van de woning. Uit een studie uit 2021 van de universiteiten van Tilburg en Maastricht, bleek al dat een rood energielabel steeds minder opbrengt bij verkoop.
Een soortgelijke studie met hulp van de Brainbay woningwaarde techniek bevestigt dit niet alleen, maar geeft ook het inzicht dat elke stap in labelsprong leidt tot een hogere woningwaarde. Een investering in verduurzaming is hiermee dus een investering in de waarde van een woning. Deze indirecte baten komen bovenop de besparing van de energiekosten. Verduurzaming van woningen levert dus niet alleen besparing op de energielasten op, maar toont ook aan dat verduurzaming een investering in de waarde van woningen is. Bovendien levert een beter energielabel bij steeds meer hypotheekverstrekkers een rentekorting op, met lagere maandlasten tot gevolg.

Heb je verkoopplannen en nog geen energielabel? Maak een afspraak met de makelaars van Van Daal Makelaardij om dit te regelen voordat het huis op Funda komt. Zij kunnen dan ook direct de waarde van je huis berekenen!

Contact
Van Daal Makelaardij
Voldersgracht 33
2611 EV Delft
015-2127300
www.vandaalmakelaardij.nl

Rianne Dekker
Meer berichten
 
CustomHtml_1