Naarmate het seizoen vordert zullen de winterbanden duurder worden.
Naarmate het seizoen vordert zullen de winterbanden duurder worden.

“Winterbanden? Wees er op tijd bij”

Algemeen

DELFT - De dagen worden koeler en de pepernoten liggen in de winkels. Winter is coming. En dus is het tijd zoetjes aan gekomen om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden.

Misschien vind je het maar een heel gedoe, twee keer per jaar je banden wisselen. All seasonbanden, is dat wat? “All seasonbanden zijn de afgelopen jaren zeker beter geworden”, weet Sala Kaya van Sky Bandennet. “Met name de A-merken hebben flink geïnnoveerd. Daardoor hebben all seasonbanden een lagere weerstand gekregen, wat leidt tot minder brandstofkosten, en dat tikt aan in deze tijd. De nieuwe generatie all seasonbanden slijt ook minder.” Niettemin blijft het een compromis: “Een all seasonband is eigenlijk een mengeling van 50% zomer- en 50% winterbanden. Ga je bijvoorbeeld naar de wintersport, dan is het zeker aan te raden om toch winterbanden te nemen. In veel landen is het ook verplicht.”

Temperatuur
Maar in Nederland, met die paar dagen sneeuw, zijn winterbanden daar wel nodig? “Mensen vergissen zich daarin”, is het antwoord van Sala. “Winterbanden zijn niet voor de sneeuw, al werkt het daar ook. Maar het gaat vooral om de temperatuur van het wegdek. Als het twee weken onder de zeven graden is, wordt de grond koud en kleven zomerbanden minder op de weg. Dan kun je gaan glijden.” Zijn all season banden dan niet goedkoper in gebruik? Je hoeft tenslotte maar één set banden te kopen. “Ja, maar die set gaat dan wel minder lang mee omdat je er het hele jaar op rijdt in net niet ideale omstandigheden. Afgezet over een periode van vier jaar, de levensduur van een goede winter- of zomerband, maakt het eigenlijk niet veel uit. En met de band afgestemd op het seizoen weet je zeker dat je het veiligst en het voordeligst rijdt.” Daar komt bij dat all seasonbanden na verloop van tijd meer lawaai gaan maken. “Veel mensen vinden dat oncomfortabel.”

Op tijd
Het komt er wel op aan welke banden je kiest. “Het beste is om rondom hetzelfde merk banden te hebben”, legt Sala uit. “Achter en voor verschillend kan, anders dan in andere landen is dat in Nederland toegestaan, maar is niet optimaal.” Het tijdstip van aanschaf is dit jaar wellicht ook van belang: “Wees er op tijd bij”, raadt Sala aan. Naarmate het seizoen vordert zullen de winterbanden duurder worden. Dus wacht niet maar bestel.”

Kom dus gerust bij Sky Bandennet langs voor goed advies èn het wisselen. “Dat doen we, op afspraak, al voor veertig euro. Dan balanceren we je banden ook nog eens, zodat je optimaal en trillingsvrij de winter door kunt rijden!” Meer weten? Kijk op www.skybanden.nl.

!