Frank is klaar voor de Mooi Weer Spelen 2022 (Foto's: Koos Bommelé)
Frank is klaar voor de Mooi Weer Spelen 2022 (Foto's: Koos Bommelé)

Delfts straattheaterfestival Mooi Weer Spelen komt eraan

Algemeen

DELFT - Volgende week, op zondagmiddag 11 september, is het Poptapark de locatie voor alweer de 34e editie van het Delftse straattheaterfestival Mooi Weer Spelen. 

Festivalleider Frank Koenen leeft al tijden naar dit moment toe: “Deze 34e editie van Mooi Weer Spelen is alweer voor de derde keer in het Poptapark en belooft een gezellig, gevarieerd en verrassend gebeuren te worden met internationaal bekende theateracts, intieme muzikale optredens en dansvoorstellingen voor jong en oud. In het Poptapark zijn maar liefst zo’n dertig acts en activiteiten, waaronder verschillende mobiele acts die in het hele park plaatsvinden, de kindercircusspeelplaats van CircusKabel, diverse crea workshops en natuurlijk zijn er kraampjes waar je heerlijk kunt eten en drinken uit internationale keukens.” 

Droom in vervulling
Ook lijkt een oude droom van Koenen in vervulling te gaan, want op het naastgelegen skatepark de Middenberm organiseren jongeren voor het eerst tegelijk met Mooi Weer Spelen het mini-evenement ‘Alohilani, urban area’ met een hiphop dansoptreden, skatewedstrijden, dj’s en graffiti. “Van 2003 tot 2013 had je op en rond het skatepark de Skatejam, een supergaaf sport- en cultuurevenement. Hoe mooi zou het zijn als iets dergelijks weer terugkomt.”

Acts
Over de acts raakt Koenen niet uitgepraat. “We zijn heel blij met de rasechte Engelse straatartieste Abigail Collins. Zij brengt in ‘Vive l’amour’ zeer hilarische street comedy. Ze vertoont haar bekendste circusstunts, komedie, magie en chaos en dat allemaal met een belachelijk Frans accent. Wat je ook beslist niet mag missen is zangeres Suzanna Mangar. In haar muzikale voorstelling TELOR, wat ‘ei’ betekent in het Maleis, wil ze graag aan de toeschouwers haar ‘ei’ kwijt en vertelt ze onder meer over haar Molukse vader die als KNIL soldaat hier naar Nederland getransporteerd werd en niet meer terug naar huis kon. Mangar vertelt familieverhalen, anekdotes en alles wat ze verder nog kwijt wil. De familievoorstelling ‘Trap naar de Hemel’ is ook bijzonder. Het is een belevingsvoorstelling over de (on)zin van presteren. Met moderne dans, klassieke zang, livemuziek en een beetje tekst.” En dan is er nog OMFO, Our Man From Odessa. Dit is multi-instrumentalist Gherman Popov. De concerten van OMFO kunnen variëren van puur traditioneel en akoestisch, tot moderne cross-overs, inclusief elektronische remix- en disco-effecten. “OMFO brengt betoverende klanken uit Oekraïne, Roemenië, Azerbeidzjan en Centraal-Azië, op authentieke akoestische instrumenten zoals tambur, cimbaal, raamtrommels, tar, kourai en mondharp, die regelmatig ondersteund worden door computergeluiden, synthesizer en de theremin.”

Mobiele acts
Er zijn ook weer mobiele acts die over het hele terrein plaatsvinden. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Zwervende planeet met poëtische prins’ van Frank Agricola. De prins gaat op zoek naar de betekenis van liefde. Het is geïnspireerd op ‘Le Petit Prince’ van Antoine de Saint-Exupéry (1943) en appelleert aan verstilling, verwondering, toewijding, vriendschap, oftewel aan de zaken van het hart. “En als altijd kan men meedoen aan crea workshops, zich laten grimeren, er is een circusspeelplaats, een schilderatelier, een timmeratelier en meer.” 

Kom zondagmiddag 11 september al deze prachtige voorstellingen zélf ervaren. “Strijk met familie en vrienden neer in het gras en laat je verrassen”, roept Koenen op. “Het wordt mooi en gezellig, heel gezellig zelfs in het Poptapark.” Vrijwilligers zijn ook nog welkom op het festival. Geef je via de website mooiweerspelen.nl op om mee te helpen. Daar vind je ook het programma voor de dag.

Mooi Weer Spelen 2021 (Foto: Koos Bommelé)