Ron Boszhard, Britt Dekker, koningin Máxima, koning Willem-Alexander en Richard Krajicek tijdens het startsein van de Koningsspelen 2022 in Poptahof (Foto: Koos Bommelé)
Ron Boszhard, Britt Dekker, koningin Máxima, koning Willem-Alexander en Richard Krajicek tijdens het startsein van de Koningsspelen 2022 in Poptahof (Foto: Koos Bommelé)

Koningspaar opent Koningsspelen in Delft

Algemeen

DELFT - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaven vrijdagochtend het startsein voor de landelijke opening van de tiende editie van de Koningsspelen. Dat gebeurde op de Brede School in Poptahof.

Door Cheyenne Toetenel

De Koningsspelen vonden dit jaar voor het eerst sinds de uitbraak van corona weer in de oorspronkelijke vorm plaats. Dat betekent dat er weer een gezamenlijk gezond Koningsontbijt werd gehouden, voorafgaand aan de sportdag. “We laten op deze manier kinderen op een feestelijke manier ervaren hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Een goed ontbijt geeft een kind in de groei de energie die het nodig heeft om te leren, te sporten en te spelen”, aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen. Het koninklijk paar werd in de ontbijtzaal onder luid gejuich ontvangen door de leerlingen van basisschool De Horizon en de Parkschool, beide onderdeel van de Brede School. De koning en koningin namen plaats tussen de kinderen die maar wat graag een praatje met hen wilden maken. “De koning en de koningin zijn gewoon bij ons op school, dat is echt heel leuk!”, aldus één van de enthousiaste kinderen. 

Voel je fit!
Na het Koningsontbijt vulden Willem-Alexander en Máxima samen met een aantal leerlingen een grote ‘fitmeter’ op het schoolplein. De kleinste van het stel had de laatste bal in zijn hand, die symbool stond voor de sportieve activiteiten van die dag. Hij werd opgetild door koning Willem-Alexander zodat hij deze in de meter kon gooien. Dat vormde het startsein voor de Koningsspelen 2022, wat gebeurde met een knal en oranje vuurwerk. Net zoals elk jaar maakte Kinderen voor Kinderen ook nu weer een speciaal lied voor het evenement. Samen met de leerlingen van de school werd er voor het koninklijk paar gezongen en gedanst op het nummer FitTop10, passend bij het thema van dit jaar: Voel je fit! Uiteraard werd er ook flink gesport en gespeeld. Honderden Delftse kinderen kwamen vrijdagochtend in beweging middels verschillende leuke activiteiten verspreid over het gehele Poptapark. Willem-Alexander en Máxima maakten een wandeling over het terrein, maakten een praatje met kinderen, sportbegeleiders en omstanders, en lieten zichzelf ook van hun sportieve kant zien met ‘pijl en boog’ in de hand. De kinderen deden enthousiast mee, want een spel doen met de koning en koningin, dat kan niet elke dag...

Belang van sporten
Koning Willem-Alexander vindt het fantastisch om te zien hoe de Koningsspelen sinds de eerste editie in 2013 zijn gegroeid. “Dat 1,2 miljoen kinderen vandaag in Nederland, maar ook in het Caribisch deel van het koninkrijk samen sporten en beseffen hoe belangrijk het is om van de bank af te komen, achter de televisie, tablet en PlayStation weg te gaan. Hup, naar buiten en gewoon aan het sporten. Het belang daarvan wordt op deze dag benadrukt”, zei hij vrijdagochtend tegen Ron Boszhard en Britt Dekker van het tv-programma ZappSport.

Trots
Burgemeester Marja van Bijsterveldt is trots op wat er in Delft is neergezet. “We zijn altijd trots op onze stad, maar nu zijn we supertrots op Poptahof, op de school, de kinderen, de juffen en de meesters. Het is toch gewoon geweldig, wat een feest! De kinderen zijn allemaal zo enthousiast, ze vinden het super. De koning en de koningin zijn ook zulke fijne mensen. Hoe zij met de kinderen omgaan, is fantastisch om te zien. Wil er één even knuffelen met de koningin, dan kan dat. En ze nemen ruim de tijd om een praatje te maken. Dat vergeten deze kinderen nooit meer. Wat een ervaring!” De burgemeester heeft zelf ook een interessant gesprek gevoerd met de koning. “We hebben gesproken over de coronaperiode en wat die tijd allemaal teweeg heeft gebracht bij de kinderen. Daarbij waren ook een aantal mensen vanuit de jeugdzorg, het onderwijs en de gemeente aanwezig. Het was een goed gesprek om op voort te bouwen.”

Benieuwd naar meer foto’s van de opening van de Koningsspelen door het koninklijk paar? Zie dan het uitgebreide fotoalbum van onze fotograaf Koos Bommelé op:
www.delftopzondag.nl.