Ook Delftenaren kunnen de sfeer van het studentenleven komen proeven
Ook Delftenaren kunnen de sfeer van het studentenleven komen proeven

Delftenaren welkom tijdens OWee 2022

Algemeen

DELFT - Van 21 tot en met 25 augustus vindt de OWee plaats. Tijdens deze week vol evenementen maken aankomend studenten van de TU Delft, Haagse Hogeschool, en Hogeschool Inholland in Delft kennis met de stad én de inwoners. De OWee-organisatie, TU Delft en de gemeente doen er alles aan om deze ontvangstweek in goede banen te leiden. 

Door Cheyenne Toetenel

Maar liefst 3500 nieuwe studenten maken de week, voordat ze beginnen aan hun studie, kennis met Delft. “De OWee is echt van absolute waarde voor een goed begin van je studietijd”, aldus Niels Oppelaar, voorzitter van het OWee-bestuur. “Tijdens de OWee leren studenten de stad Delft en de campus kennen, maar ook wat de sport- en cultuurverenigingen in Delft te bieden hebben. En het belangrijkste; ze leren elkaar kennen. Wij vinden dat belangrijk, omdat je dan de rest van je studententijd alvast een groepje hebt waarmee je kunt optrekken en je er niet alleen voor staat. In de coronatijd hebben we gezien hoe belangrijk dit is.” 

Programma
Na twee corona edities wordt dit jaar dan toch echt weer een uitgebreid fysiek programma georganiseerd. “Op zondag trappen we de OWee af met het Schiediner”, vertelt Oppelaar. “Langs de Schie organiseren we een barbecue waarbij studenten hun groepje beter kunnen leren kennen. Tijdens de barbecue komen leden van alle verenigingen langs op praalwagens, zodat nieuwe studenten alvast een indruk van ze krijgen. Na het Schiediner kunnen de deelnemers door naar het Stud Openingsfeest op de campus om de eerste OWee-dag goed af te sluiten.” Op maandag ontdekken de studenten middels een zoektocht met groepsopdrachten de hoogtepunten van Delft. Bovendien is er die dag een infomarkt op de Markt en de Brabantse Turfmarkt. Daar staan verenigingen, maar ook studentenorganisaties, een horeca-uitzendbureau en duurzame initiatieven om te laten zien wat Delft allemaal te bieden heeft. Dinsdag staat grotendeels in het teken van de studentenverenigingen en openen deze hun deuren. Ook kunnen de studenten Theater de Veste bezoeken tijdens Studentenpraat en daar vragen aan een BN’er stellen over haar studententijd. Deze OWee-dag wordt afgesloten met de openluchtbioscoop op de Markt. “Hier plaatsen we 1250 stoelen. Iedereen mag plaatsnemen om mee te kijken naar een leuke familiefilm.” Woensdag brengt de OWee iedereen samen op de campus voor een Backstage Tour en de Cantus-Sing-a-Long. “Door met z’n allen liedjes te zingen vieren we de saamhorigheid na twee coronajaren.” Die avond gaan de studenten ook langs restaurantjes en cafés tijdens Proef Delft. Zo leren zij de stad op culinaire wijze kennen. “Wellicht vinden ze meteen een leuke bijbaan in de horeca. Goed voor hen, maar ook voor Delft om het personeelstekort op te vangen.” De OWee eindigt op donderdag met het Absolute Waarde Festival op de campus. “Hierbij willen we de deelnemers omtoveren tot de onafhankelijke student. De gemeente adviseert over wonen in de stad, de brandweer vertelt hoe je je studentenkamer brandveilig inricht en studentenpsychologen vertellen in een huiskamersetting waar je terecht kunt als het iets minder goed met je gaat. Uiteraard is er ook muziek en zijn er foodtrucks om er een gezellige afsluiting van te maken.”

Samen met Delftenaren
Diverse activiteiten zijn niet alleen toegankelijk voor de nieuwe studenten, maar ook voor alle Delftenaren. “Uiteindelijk komen er meer dan 3500 nieuwe studenten naar Delft. Velen van hen komen in deze studentenstad wonen, waar ze samen met zo’n 75.000 niet-studenten komen te leven. Wij vinden het belangrijk dat deze groepen elkaar leren kennen en willen Delftenaren daarom uitnodigen om de nieuwe studenten samen te ontvangen. Laten we samen voor een gemoedelijke verbinding zorgen.” Bezoek de infomarkt maandagmiddag 22 augustus en maak kennis met de verenigingen en organisaties, of laat je op dinsdag 23 augustus van 20.30 uur tot 23.00 uur verrassen bij de openluchtbioscoop. Iedereen is tevens welkom op het Absolute Waarde Festival donderdag 25 augustus van 11.00 uur tot 17.00 uur in het Mekelpark. Omwonenden van het terrein waar het Stud Openingsfeest plaatsvindt hebben bovendien een uitnodiging ontvangen om een gratis ticket te reserveren. Van 19.00 uur tot 00.00 uur zijn zij welkom op het festivalterrein naast de TU Library. “We proberen op deze manier de drempel te verlagen om bij elkaar aan te bellen, ook in een wijk als Wippolder waar de relatie verstoord is geraakt”, aldus Erik Markus, regisseur Publiek Belang bij de gemeente Delft, die nauw betrokken is bij de organisatie. “Maak kennis en drink een kop koffie met elkaar. Help elkaar met kleine dingetjes en stop een briefje in de bus als je een keer een feestje hebt. Als je weet wie er naast je woont spreek je elkaar ook makkelijker aan als er iets aan de hand is.”

In goede banen
Om de OWee positief te laten verlopen - niet alleen voor de studenten maar ook voor de inwoners van Delft - is een nauwe samenwerking tussen het OWee-bestuur, de TU Delft en de gemeente Delft bewerkstelligd. “Dit vonden wij nodig, zeker omdat de OWee dit jaar tegelijk met de eerste schoolweek van basisscholen en middelbare scholen valt en het ‘gewone leven’ voor veel Delftenaren dan weer is begonnen”, vertelt Markus. “Wij willen voorkomen dat er een enorme druk op de leefbaarheid gaat komen. Daarom hebben wij samen een uitgebreid plan opgesteld om eventuele overlast tegen te gaan. We hebben een informatieavond georganiseerd voor bewonersverenigingen, en omwonenden van evenementenlocaties hebben een brief ontvangen met informatie over wat er gaat gebeuren en waar zij eventuele overlast kunnen melden. Daarnaast hebben wij contact gezocht met studenten die in studentenflats ver buiten de evenementenlocaties wonen, om ze op het hart te drukken de evenementen te bezoeken en niet ook nog eens thuis een feestje te gaan vieren.” Vanuit de OWee-organisatie zijn bovendien 700 mentoren aangesteld. Elk groepje van tien nieuwe studenten zal worden begeleid door twee mentoren. “Deze tweedejaars studenten zijn verantwoordelijk voor de deelnemers”, vertelt Oppelaar. “Wij zorgen ervoor dat mentoren goed geïnformeerd worden waar zij op moeten letten met betrekking tot het meegeven van normen en waarden en behoorlijk gedrag.” Ook aan het tegengaan van fietsoverlast is gedacht. “Bij de evenementen van de OWee-organisatie zelf zorgen wij voor fietsenstallingen, maar daarnaast organiseert iedere vereniging zelf activiteiten waar mensen voornamelijk op de fiets naartoe zullen trekken. Om te zorgen dat deze fietsen op de juiste manier worden geparkeerd heeft elke vereniging een fietsparkeerplan moeten maken. Fietsplannen zijn op die manier opgesteld dat Delftenaren zo min mogelijk overlast zullen ondervinden van herrie en het parkeren zelf.”

Overlast melden
Mocht er dan tóch overlast plaatsvinden, denken de partijen daar goed op te kunnen reageren. Meldingen van overlast kunnen worden gedaan via www.delft.nl/melden. Markus: “Wij hebben korte lijntjes met de organisatie en verenigingen en kunnen daardoor snel schakelen om de problemen op te lossen, in elk geval tot 22.00 uur. Na 22.00 uur kunnen meldingen ook op deze manier worden gedaan, maar worden deze niet meteen in behandeling genomen. Indien er directe actie gewenst is, kan de politie gebeld worden via 0900-8844.” Er is bovendien dagelijks overleg tussen de betrokken partijen, ook ná de OWee, tijdens de kennismakingsperiode van de studentenverenigingen. “Samen met de TU Delft, het OWee-bestuur, de brandweer, politie, handhaving, studentenverenigingen en DUWO bekijken we de overlastmeldingen van de vorige dag en bespreken we hoe we deze vormen van overlast de rest van de week kunnen voorkomen. Het doen van een melding is dus écht van waarde.”