Zorg dan dat je de naam van het wijnhuis weet of nog beter, maak een foto van het etiket. Dan kan ik precies die wijn voor je vinden.” (Foto: PR)
Zorg dan dat je de naam van het wijnhuis weet of nog beter, maak een foto van het etiket. Dan kan ik precies die wijn voor je vinden.” (Foto: PR)

Hoe je ook thuis van je vakantiewijn kunt genieten

DELFT - Het leuke van vakantie in het buitenland is dat je nieuwe ervaringen opdoet. Andere omgeving, ander eten, en ja, ook andere dranken. Zoals bijvoorbeeld die fantastische wijn die je toevallig tegenkomt en waarvan je denkt: die wil ik thuis ook.  

Dus je slaat een paar flessen, of een doosje in om er thuis van te genieten. Maar gaat die fles eenmaal open in de herfst, dan smaakt ie toch net even anders dan daar op je vakantieadres. Hoe komt dat?
“Dat heeft met context te maken”, weet Bart Kooiman van De Wijnstok in de Frederik Hendrikstraat. “Wijn is een drank die heel erg verbonden is met beleving. De omstandigheden waarin je hem drinkt beïnvloeden onbewust je smaak. Op vakantie ben je ontspannen, sta je open voor andere invloeden, dat is iets heel anders dan dat je in het najaar op je eigen bank zit terwijl de najaarsregen tegen de ramen klettert.”

Anders
Maar er zijn ook andere, meer praktische redenen waarom wijn thuis anders smaakt dan op vakantie. Een tafelwijn bijvoorbeeld is heel erg afhankelijk van wat er op tafel staat. “Op vakantie eet je meestal anders”, legt Bart uit. “Wat je bij de tapas in Spanje dronk hoeft niet te matchen met wat je hier eet, zèlfs als dat tapas is. Echte streekwijnen zijn bovendien ook nog eens vaak sterk verbonden met de lokale keuken.” Daar is wel iets aan te doen, volgens de wijnkenner: “Met de juiste kennis van wijn kun je die vakantievondst wèl aan de juiste gerechten koppelen.” Dan kun je je afvragen of je de wijn die je elders gekocht hebt wel goed hebt behandeld: “Een wijnhuis heeft als het goed is zijn wijnen op de perfecte temperatuur opgeslagen. Neem je daar wat van mee en blijft dat twee weken in een opwarmende en afkoelende auto liggen, dan kan dat effect hebben op de wijn. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de drinktemperatuur.”

Weten
Natuurlijk hoef je die speciale wijn niet per se mee te nemen vanaf je vakantieadres. Je kunt ook hier, bij voorbeeld bij De Wijnstok, de wijn kopen. Maar dan moet je wel precies weten om welke wijn het gaat: “Als mensen bijvoorbeeld alleen het druivenras weten Chardonnay, Merlot of Pinot Blanc, dan is dat niet genoeg. De smaak van de wijn is niet alleen afhankelijk van de druivensoort, maar ook van de bodemgesteldheid, het klimaat en nog verschillende andere factoren.”
Wil je dus die vakantiewijn hier in Nederland kopen? “Zorg dan dat je de naam van het wijnhuis weet of nog beter, maak een foto van het etiket. Dan kan ik precies die wijn voor je vinden.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1