Een kluis is niet alleen voor miljonairs. (Foto: PR)
Een kluis is niet alleen voor miljonairs. (Foto: PR) (Foto: )

“Een kluis heb je om je waardevolle spullen te beschermen”

DELFT – Een kluis? Ik ben geen miljonair hoor. Waar heb ik die nou voor nodig? Toch kan een kluis in huis handiger zijn dan je denkt, aldus Jeroen van Sleutelspecialist Delft. In sommige gevallen is een kluis zelfs een eis om bepaalde zaken te kunnen verzekeren.

Een kluis achter een schilderij. Met pakjes contant geld, en natuurlijk al die verslagen, rapporten en foto’s die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat is het bekende filmbeeld van een kluis. Alleen iets voor louche zakenmannen, sjoemelende politici en kopstukken van de georganiseerde misdaad. Niet voor de gewone man. “Toch is een kluis in huis geen overbodige luxe”, aldus Jeroen van Sleutelspecialist Delft. “Want het gaat er natuurlijk niet zozeer om of je veel geld hebt. Een kluis heb je om dat waar je waarde aan hecht te beschermen. Dat kan dat bijzondere armbandje van oma zijn, of iets waar je een herinnering aan hebt, of je belangrijke foto’s en papieren.” Want een kluis is er niet alleen om je kostbaarheden uit handen van grijpgrage criminelen te houden: “Een ander woord voor ‘kluis’ is ‘brandkast’”, verklaart Jeroen. “En dat is precies wat het woord zegt. Een goede kluis is brandwerend en brandvertragend en beschermt je kostbaarheden een bepaalde tijd tegen hitte en rook.”

Soorten en maten
Al naar gelang van de inhoud zijn er diverse soorten kluizen en brandkasten. “Zo heb je kisten en koffers die speciaal voor documenten bedoeld zijn”, legt Jeroen uit. “Er bestaan ook speciale data- en computerkluizen.” Een bijzonder soort kluis is het sleutelkluisje: “Dat kun je bij de voordeur hangen. Handig voor als je je sleutel vergeten bent of als je iemand toegang wilt geven tot je huis zonder diegene een sleutel (permanent) uit te lenen.” Niet alleen in doelstelling verschillen kluizen, ook in grootte en uitvoering. “Zo zijn er kluizen met een gewoon slot, die je opent met een sleutel, met het traditionele cijferslot, en ook met een elektronisch slot waar je zelf de code van kan bepalen. Achter een schilderij verbergen hoeft niet, maar een kluis goed verankeren is wèl een goed idee: “Meestal hebben kluizen wel een nijdig gewicht, maar je wil toch niet dat de eventuele dief hem meeneemt om hem dan op z’n gemak te kunnen kraken. Onze kluizen hebben daarom al gaten voor de verankering.
Uiteraard kunnen de experts van Sleutelspecialist Delft u voorzien van goede en betrouwbare informatie over alle soorten kluizen. En dat geldt natuurlijk eveneens voor talloze andere zaken zoals veilig deurbeslag en goede, gekeurde sloten. Maar ook voor een fietssleuteltje bijmaken kunt u terecht bij Sleutelspecialist Delft aan de Choorstraat 53.

Meer berichten
 
CustomHtml_1