Afbeelding

“Zuinig zijn op je oren, juist als je geen klachten hebt”

Algemeen

DELFT - Hè? Met die slogan biedt Hoorspeciaalzaak Hessel van Twist tot en met 16 april gratis een professionele hoortest aan. Want je gehoor is te belangrijk om te verwaarlozen. 

De Hè-campagne is een landelijke actie van Optitrade, een brancheorganisatie voor onafhankelijke audiciens. Silvia Boender is één van de mensen achter de Hè-campagne. “De actie is op 3 maart, wereld gehoordag, van start gegaan”, vertelt zij. “De belangrijkste reden voor de campagne is mensen bewust maken van hoe belangrijk je gehoor is. “Hoorproblemen zijn vaak nog een taboe”, weet zij. “Dat heeft er misschien mee te maken dat we hoorproblemen associëren met oud worden. Maar daarnaast is het ook iets dat sluipend gaat: onderzoek wijst uit dat de periode vanaf de eerste vage klachten van slechthorendheid tot het overgaan tot actie maar liefst zeven tot tien jaar duurt!” Dat is een lange tijd waarin veel kan gebeuren. “En het is echt niet nodig.”

Vernuftig apparaat
Juist omdat er zo’n taboe op gehoorproblemen rust wil Silvia het gesprek erover niet te zwaar maken. Problemen zijn dus niet de leidraad van de campagne. Wél het besef dat je zuinig moet zijn op je gehoor. Maar bij problemen is er nog heel veel mogelijk, benadrukt zij. “Er zijn veel vooroordelen over hoorapparaten. Mensen zien nog steeds die bruine apparaatjes voor zich die opa en oma droegen. Maar dat beeld klopt allang niet meer. Hoorapparaten zijn tegenwoordig vrijwel onzichtbaar en state-of-the-art. Je kunt er rechtstreeks mee bellen, Spotify streamen of zelfs rechtstreeks vertaling mee laten lopen. Het is echt een heel vernuftig apparaat.”

Zuinig zijn
Niettemin nog steeds een apparaat. En er gaat niets boven je eigen gehoor. “Horen is zo’n belangrijk zintuig, en zo verweven met emotie, dat moet je gezond houden. Ook, of juist, als er niks aan mankeert. Dus gebruik oordopjes als je naar een concert gaat, gaat motorrijden of dat gat in je betonnen muur wil gaan boren.” En laat je gehoor dus geregeld testen. dan ben je er snel bij als er problemen ontstaan.

Gratis hoortest
Onafhankelijk hoorspecialist en vak-audicien Hessel van Twist in De Hoven sluit zich van harte aan bij de Hè-campagne en bij de woorden van Silvia. Tot 16 april kun je bij hem een gratis hoortest doen. “In 20 minuten weet u precies hoe uw gehoor ervoor staat. Maak een afspraak via de website https://hoorspeciaalzaak.nl, per mail via afspraken@hoorspeciaalzaak.nl of bel 015-3690632.