Joshua van Buuren is blij met zijn elektrische vrachtwagen. (Foto: EvE)
Joshua van Buuren is blij met zijn elektrische vrachtwagen. (Foto: EvE)

Joh. Van Buuren: “Elektrisch verhuizen is soms spannend rijden”

Algemeen

DELFT – Het wagenpark van Mondial Movers Joh. Van Buuren is een paar weken geleden uitgebreid met een elektrische vrachtauto. Joshua van Buuren is er blij mee: “Helemaal elektrisch verhuizen is nog ver weg, maar het is een begin, en het is gewoon leuk.”

Elektrische auto’s waren er al bij Van Buuren. Maar dit is de eerste verhuiswagen die helemaal elektrisch is. “En dat is echt anders”, aldus Joshua. “En we gebruiken hem ook daadwerkelijk bij verhuizingen. Het is niet voor de show.”
Elektrisch vrachtvervoer komt op gang, maar langzaam. “Dat komt onder andere vanwege de hoge aanschafkosten van een elektrische vrachtwagen”, weet Joshua. Deze vrachtwagen was dan ook een buitenkansje: “We kregen de mogelijkheid om met de hele Mondial Movers groep een aantal vrachtauto’s op te kopen.” Uiteindelijk kocht de groep er zeven aan, waarvan er dus één bij Van Buuren terecht kwam. Het betreft een kleine vrachtwagen waarvoor geen groot rijbewijs nodig is. “We hebben ‘m vervolgens helemaal in laten richten als verhuiswagen en onze bedrijfskleuren en logo’s erop laten aanbrengen.”

Beperkingen
Dat elektrisch bepaald nog niet standaard is in de verhuisbranche heeft ook te maken met de beperkingen van een elektrische vrachtwagen als deze: “De actieradius is beperkt. Je kunt zo rond de 120 kilometer rijden op een volle accu.” Dat maakt de auto ongeschikt voor verhuizingen op lange afstand, laat staan internationaal. “Maar dat is voor ons geen probleem. Veel van wat wij doen gebeurt in een straal van 20 kilometer in en rond Delft, en dan is dit perfect.” Toch is het even wennen: “We zijn wel eens op de terugweg van Schiphol bijna gestrand. Dan is het echt spannend rijden: ‘hoeveel kilometer redden we nog?’ En de infrastructuur langs de snelweg is voor een groot deel nog niet geschikt voor vrachtwagens. We zijn te hoog.”
Toch maken juist dit soort zaken het ook leuk, vindt Joshua. “Het dwingt je even weer anders te kijken. En dan ontdek je dat er echt wel meer mogelijk is dan je eerst dacht. Als je mij drie jaar geleden gevraagd had of elektrisch verhuizen mogelijk wordt in de toekomst, had ik sceptisch gereageerd. Maar nu denk ik dat het zeker haalbaar is. Misschien niet op alle vlakken, maar wel veel. Dat we nu ontdekken wat kan is leuk, en dat we daarmee meteen iets goeds doen is mooi meegenomen. Duurzaamheid vinden wij ook belangrijk, we zijn niet voor niets KSO gecertificeerd. We zijn er nog niet, maar het is een stap. Uiteindelijk moet onze denkwijze veranderen, en daarin is dit een mooie ontwikkeling.”