Ons terrein is niet groot, maar we hebben alles. (Foto: PR)
Ons terrein is niet groot, maar we hebben alles. (Foto: PR)

Jeremina: kleinschalig, warm en met respect voor kind en ouder

Algemeen

DELFGAUW – Kinderopvang, dat is niet zomaar ‘oppassen’.  Voor Arianne van der Werf-Domen van de kleinschalige kinderopvang Jeremina gaat het in de eerste plaats om veiligheid, geborgenheid en aandacht. “We willen vooral een fijne warme plek zijn.” 

Arianne werkt al meer dan dertig jaar met kinderen. Eerst in de reguliere kinderopvang en als gastouder, de laatste twaalf jaar in haar eigen, kleinschalige kinderopvang in Delfgauw: Jeremina: “Een beetje vernoemd naar de knuffel van mijn oudste zoon: Jemima Puddle-Duck van Beatrix Potter.” Met haar eigen kinderopvang wil Arianne haar droom vormgeven: “Een echte bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind.” Om die reden houdt zij de kinderopvang ook echt kleinschalig: “Er is ruimte voor maximaal 10 kinderen van 0 tot 4 jaar. Zo’n groep is overzichtelijk en de pedagogisch medewerkers kunnen dan ook daadwerkelijk aandacht geven aan ieder kind. We staan altijd met 2 kwalificeerde vaste pedagogisch medewerkers op de groep en streven daarnaast naar een extra persoon, zoals een stagiaire, groepshulp of ikzelf.”

Huiselijke setting
Door de kinderen in één groep te houden benadert Jeremina de setting van een (groot) gezin. “We creëren echt een huiselijke setting”, aldus Arianne. Een plek waar de kinderen zich op hun gemak voelen. We hebben een vaste dagindeling. Dat zorgt voor rust en duidelijkheid. We draaien niet een programma af, maar we kijken naar het kunnen van ieder kind. Ze moeten zich vooral veilig voelen. Natuurlijk ondernemen we veel met ze. We gaan veel naar buiten, naar de Delftse Hout, of boodschapjes doen, of ze kunnen spelen in onze eigen tuin met kippen en konijnen. Het is niet groot maar we hebben wel alles.”

Respect
Bovenal geloven Arianne en haar team niet dat kinderen ‘onaffe volwassenen zijn’: “Ze vinden het juist belangrijk om ieder kind te erkennen en stimuleren in wie ze nu zijn. En ze verder te helpen, te leren om zelf dingen op te lossen en te ontdekken. Het is vooral van belang op een respectvolle manier naar het kind (en ouder) te kijken.” Dat begint wat Arianne betreft al als de kinderen nog heel jong zijn: “Je investeert tijd en aandacht in een baby. Je bouwt eigenlijk vanaf dag één een relatie op.” Arianne en haar team gebruiken ook babygebaren om met de baby’s te communiceren: “En dat werkt heel goed. Als je tegen ze praat en bevestigt wat ze in gebaren hebben gezegd, merk je dat ze zich begrepen voelen.”

Professionals die graag met kinderen werken en die aangesproken zijn door het verhaal van Arianne: “We zoeken nog een nieuwe collega.” Meer weten daarover of over Jeremina? Kijk op www.jeremina.nl.