Wethouder Aletta Hekker presenteert de ambities van de gemeente op het gebied van onderwijs en kinderopvang (Foto: Martin Groen)
Wethouder Aletta Hekker presenteert de ambities van de gemeente op het gebied van onderwijs en kinderopvang (Foto: Martin Groen) Foto: Esther Luijk

Delftse onderwijsvisie 'van nul tot bul'

Algemeen

Op basisschool De Horizon presenteerde wethouder Aletta Hekker de ambities van de gemeente Delft voor onderwijs en kinderopvang. In het document 'Kansen voor ieder kind' is de koers gericht op kinderen van nul jaar tot het bereiken van een startkwalificatie op de arbeidsmarkt.

Door Martin Groen

Van nul tot bul gaat de gemeente iets te ver, maar het mag duidelijk zijn dat het de gemeente er alles aan gelegen is dat kinderen gekwalificeerd de arbeidsmarkt bereiken. Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk. Jongeren tot 23 jaar, zonder een afgeronde opleiding die geldt als startkwalificatie, worden als voortijdig schoolverlater gezien. Een startkwalificatie is een Havo- of Vwo diploma of het Mbo niveau 2 of hoger.

Kansen voor ieder kind
Met de koers die is ingezet wil Delft een kwaliteitsimpuls geven aan het onderwijs en de kinderopvang. De koers is tot stand gekomen door onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in het onderwijs en de kinderopvang. Na gespreksronden met de onderwijs- en kinderopvangpartners en een werkconferentie, zijn de inzichten besproken, aangescherpt en vertaald naar zes ambities. Het koersdocument vormt weer de basis voor de zogenaamde Lokaal Educatieve Agenda, die het college met de betrokken partners in het veld zal opstellen en uitwerken.

Bevlogen en betrokken
De wethouder gaf aan dat ze heeft samengewerkt met bevlogen en betrokken partners. Ook heeft ze met leerlingen gesproken, in de klas, in de zorg. Aletta Hekker: "Mooie open gesprekken, maar ook verdrietige verhalen, getekende jonge levens. Dat zijn bijzondere ervaringen. Die verhalen geven een inkijk in hun leven, kinderen zijn eerlijk over zichzelf en hun omgeving. Dat raakt mij en daar heb ik veel aan ontleend. Het leert je onze stad, onze kinderen en jongeren steeds beter kennen. En je ziet ook wat nodig is om kinderen het beste mee te geven."

Ambities
De ambities beschrijven steeds het snijvlak tussen opgroeien en onderwijs en een sociaal maatschappelijke opgave in Delft. Wethouder Aletta Hekker: "Het college toont ambitie. We willen hierover na de verkiezingen graag met de nieuwe gemeenteraad in gesprek. Vervolgens gaan we het met het veld verder en concreter uitwerken. We willen toekomstbestendig onderwijs in Delft. Naast de nieuwe moderne schoolgebouwen, betekent het ook dat we moeten investeren in de oudere onderwijsgebouwen. Daar moeten we goed over nadenken".

Een goed begin...
Dat geldt voor ieder kind. Veilig en liefdevol opgroeien, het kunnen ontwikkelen van je talenten en goed opgeleid worden, zijn daarbij essentieel. En als je om welke reden dan ook daarbij extra hulp nodig hebt, moet die er zijn. In de visie spreekt de gemeente uit dat onderwijs belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Het draagt bij aan het ontwikkelen van kinderen tot individuen. Onderwijs is de sleutel tot een toekomst die kansen biedt en deuren opent. Onderwijs is niet voor niets een recht voor alle kinderen in ons land. Een van de ontwikkelingen die in de koers is opgenomen, is de ontwikkeling van zogenaamde Integrale Kind Centra. Hier komen onderwijs, opvoeding, kinderopvang en ontspanning samen: een veilige, warme plek waar kinderen graag komen, een plek die een centrale rol speelt in de wijk voor kinderen én ouders.

Basisschool De Horizon
De communityschool is een initiatief van basisschool De Horizon in de wijk Buitenhof, waarin het welzijn van de leerlingen in brede zin centraal staat en ouders sterker worden betrokken. Hiervoor werkt de school samen met de Jeugdgezondheidszorg, de Stichting Delftse peuterspeelzalen en Delft voor Elkaar. In 2017 hebben de samenwerkende partijen een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De community school richt zich op vijf thema's: gezonde leefstijl, brede leeromgeving, opvoed- en leerondersteuning, wegwijs maken en veiligheid. De partijen betalen de activiteiten zoveel mogelijk uit eigen middelen. De gemeente draagt financieel bij.

Klaar voor de toekomst
Wethouder Aletta Hekker sluit af: "Ik ben blij met het resultaat dat de titel draagt: 'Kansen voor ieder kind'. Want dát willen wij als gemeente. En dát willen we waarmaken. Dat kunnen we alleen in nauwe samenwerking met alle mensen die te maken hebben met onze kinderen en jongeren. Met deze koers wordt een mooie stap gezet. Nu is het zaak om deze koers om te zetten in concrete plannen en acties, zodat Delft klaar is voor het onderwijs van de toekomst."