Vrijwilligers Monica Jebbink, Yvone Ruiterman-Poot en Lucienne Wibier in het Ronald McDonald Huiskamer Delft
Vrijwilligers Monica Jebbink, Yvone Ruiterman-Poot en Lucienne Wibier in het Ronald McDonald Huiskamer Delft

Passie met een Gouden Rand: Lucienne Wibier

Algemeen

DELFT - In het Reinier de Graaf ziekenhuis bevindt zich op de kinderafdeling de Ronald McDonald Huiskamer. Wanneer u de huiskamer binnenwandelt wordt u verwelkomd in een warme, knusse en gezellige Huiskamer. Met een keukentje, eettafel en een mooie zithoek kunnen de ouders van de kinderen hier even tot rust komen. Vrijwilliger Lucienne Wibier vertelt samen met haar collega’s Yvonne Ruiterman-Poot en Monica Jebbink hoe zij het ervaren om in de Ronald McDonald Huiskamer te werken. 

Door Sara Tholenaars 

Tijdens de onderzoeken en behandelingen van uw kind, biedt Ronald McDonald Huis uit Den Haag u een Huiskamer in het Reinier de Graaf ziekenhuis Delft. De Huiskamer is zo ingericht dat u even tot rust kunt komen tijdens alle hectiek die zich op dat moment misschien afspeelt of misschien wilt u even weg uit de ziekenhuissfeer. Als gezin komt u niks te kort in de huiskamer. De huiskamer is namelijk van alle gemakken voorzien, denk aan een tv, magnetron, oven, koelkast, vaatwasser, boeken, tijdschriften en nog veel meer. Voor de broertjes en zusjes, ook wel brusjes genoemd, is er een speelkamer en voor de oudere kinderen is er een jeugdlounge.

Begeleiding
“Ik voel mij zo dankbaar dat ik een steentje kan bijdragen voor de gezinnen. Het zijn maar kleine dingen die voor hen een groot gebaar zijn”, vertelt Monica. “Ik hoor ook vaak van mensen ‘O, wat knap dat je dat aankan’, maar het is niet alleen maar verdriet en ellende, echt niet. Je hebt vaak prettige gesprekken met de gezinnen en onderneemt leuke activiteiten voor zowel de ouders als voor de kinderen. Mocht er toch iets ergs gebeuren met een kindje, dan worden wij goed begeleid door de pedagogische medewerkers en verpleging vanuit het Ronald McDonald Huis in Den Haag. Zo krijgen wij regelmatig cursussen en workshops aangeboden om met bepaalde situaties om te kunnen gaan”, vertelt Lucienne. Elke middag kunnen de kinderen samen met de vrijwilligers activiteiten ondernemen. Dit is een middag waar de vrijwilligers samen met de kinderen gaan knutselen, kleuren, nagels lakken of een spelletje spelen. Zo brengen wij ook wel eens een spelletje naar de kamers, zodat ze samen met hun ouders een spelletje kunnen doen. Na gebruik maken de vrijwilligers al het speelgoed schoon in de spoelkeuken. Lucienne, Yvonne en Monica merken dat hun werk erg wordt gewaardeerd. “Een keer in het jaar worden we meegenomen naar een musical als teken van dankbaarheid. Ook hebben wij eens in de zoveel tijd een etentje”, vertellen de dames. De dames vertellen met volle enthousiasme dat ze dankbaar zijn voor de lokale ondernemers, want met dank aan een bakker en bijvoorbeeld een supermarkt, kunnen zij de huiskamer voorzien van vers fruit en met Moederdag kunnen de moeders van de kinderen een tasje verwachten met allerlei lekkernijen.

Klein gebaar
Voor de kindjes die net geboren zijn en hun eerste periode in het ziekenhuis moeten blijven, wordt er door de vrijwilligers een slinger gemaakt met de naam van het kindje. De slinger wordt dan aan de deur van de kamer opgehangen. Ook wordt er door een organisatie een troostdeken gehaakt voor ouders die hun kraamtijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen. “Sommigen schieten vol van het dekentje. Het is een klein gebaar, maar ik snap het wel. Je komt hier met je kindje en dan wil je naar huis, maar dat kan niet want je moet blijven”, aldus Lucienne. “Als een vader een kindje moet aangeven bij de gemeente, kunnen zij op een fiets die wij beschikbaar stellen, naar de gemeente toe. Ook mogen zij hier gebruik van maken als ze er even op uit willen of om een boodschapje te doen. Wij stellen altijd twee fietsen hiervoor beschikbaar”, vertelt Yvonne. Wanneer een ouder behoefte heeft aan een praatje, dan laat de vrijwilliger al zijn taken vallen. Wanneer een kindje naar bijvoorbeeld de Röntgenafdeling gebracht moet worden, staan de vrijwilligers klaar om de ouders en de kindjes hiervoor op te voorbereiden en lopen ze met ze me. De dames kunnen nog wel wat ondersteuning gebruiken. De groep vrijwilligers bestaat momenteel uit 30 mensen en zoeken daarom nog meer vrijwilligers. “Het is zulk dankbaar werk en we gaan altijd met veel energie weer naar huis”, vertellen Lucienne, Yvonne en Monica. Kijk op kinderfonds.nl/huis-den-haag/ronald-mcdonald-huiskamer-delft

Vrijwilligers Monica Jebbik, Yvone Ruiterman-Poot en Lucienne Wibier in het Ronald McDonald Huiskamer Delft