Petra Bosman bij haar nieuwe project, een auto van boomstammetjes.
Petra Bosman bij haar nieuwe project, een auto van boomstammetjes.

Passie met een Gouden Rand: Petra Bosman

Algemeen

DELFT -  Bent u wel eens met uw kind door het Bosdierenpad gelopen in Tanthof-west? Op dit pad kunnen kinderen als kaboutertjes het Bosdierenpad onderzoeken en op avontuur gaan. Petra Bosman heeft ongeveer 2,5 jaar gelden het Bosdierenpad bedacht en houdt zich er tot de dag van vandaag nog actief mee bezig. 

Door Sara Tholenaas

Naast de wijk Buitenhof en in de buurt van het zwembad Kerkpolder heb je al jaren het kabouterpad. Ongeveer een jaar geleden is het pad vernieuwd en is Petra er eens gaan wandelen. “Het pad sprak me aan en het leek mij leuk om zoiets ook in mijn eigen woonomgeving te creëren. Achter mijn huis heb je een leuk stukje grond dat uitstekend geschikt zou zijn voor mijn Bosdierenpad. In plaats van kabouters ging ik beeldjes van dieren op het pad te plaatsen.”

Animo
Veel mensen reageerden enthousiast op het idee van Petra. De gemeente en het staatsbosbeheer stemden met het plan in. “Ik ben naar de Wibra, Action en naar de kringloop geweest om beeldjes van dieren te verzamelen. Ik heb ze opgeknapt en ze verspreid over het pad.” Niet alleen de Delftenaren zijn enthousiast over het Bosdierenpad, maar ook de mensen uit het Westland, Den Haag, Rotterdam en Berkel komen met hun kinderen langs.

“Het idee van het Bosdierenpad ontstond toen we net in lockdown gingen, twee jaar geleden ongeveer. Alles ging dicht, mensen konden nergens naar toe en ouders zagen dit als een mooi alternatief voor hun kinderen en om er zelf even op uit te gaan.”

Dinosauriërs
Voor de jongens heeft Petra een ‘Dinobos’ gemaakt. Ze heeft er plastic dinosauriërs geplaatst. Ook heeft zij haar oude schutting in stukjes gezaagd, zodat de kinderen met de stukken hout kunnen spelen en eventueel een weg of huis kunnen bouwen voor de dinosauriërs. Voor de meisjes heeft zij het zelfde concept bedacht, maar dan met paarden. “Op beide plekken staan er bakken, waar de kinderen na het spelen de beeldjes en spulletjes in kunnen stoppen. Zo blijft alles netjes en schoon.”

Het Bosdierenpad is voorzien van handgemaakte bankjes die Petra heeft gemaakt van haar oude schutting en stenen. Dit heeft zij gedaan, zodat de ouders lekker kunnen zitten terwijl hun kinderen op onderzoek uitgaan. Zo heeft Petra op verschillende punten op het pad oude kliko’s geplaatst, waarin de ouders en kinderen hun afval kwijt kunnen. Deze leegt zij regelmatig zelf. 

Kaboutertjes 
Aan het begin van het pad staat er een bak met zelfgemaakte kaboutermutsjes van Petra. De kinderen kunnen deze opzetten en als echte kaboutertjes het Bosdierenpad ontdekken. Aan het einde van het avontuur zullen ze nog een bak tegenkomen waar ze de mutjes kunnen inleveren. Op het Bosdierenpad is er van alles mogelijk. Je kan er eventjes zitten, picknicken en speurtochten doen samen met je kind. “Ik verzin elke keer weer een andere speurtocht. Zo ben ik momenteel bezig met een paasspeurtocht.”

Lekker naar buiten
“Wat ik met het Bosdierenpad wil bereiken, is dat kinderen vaker buiten komen. Ik merkte het al bij mijn jongste kind, dat er steeds minder kinderen waren die buiten wilden spelen. Tegenwoordig hebben ze al heel jonge leeftijd een telefoon of zijn ze niet meer achter de Playstation weg te slaan. Als je aan een kind van ongeveer 5 jaar vraagt om mee te gaan wandelen, vindt bijna geen enkel kind dat leuk. Het Bosdierenpad moet ervoor zorgen dat buiten in de natuur wandelen aantrekkelijker wordt voor een jong kind.”

Tot nu toe is het Bosdierenpad van Petra een groot succes en haalt zij er erg veel voldoening uit als ze ziet dat kinderen enthousiast het pad gaan ontdekken.

Nieuw project
Petra is momenteel met een nieuw project bezig voor het Bosdierenpad. “Ik heb pas stukken boomstam laten zagen en plastic stuurtjes ingekocht. Die komen dan op een stukje boomstam. Vervolgens komen er dan twee boomstammetjes dwars onder en dan krijg je een soort autootje.”