Saskia Bolten, voorzitter van de Jessehof. (Foto: Koos Bommelé)
Saskia Bolten, voorzitter van de Jessehof. (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Saskia Bolten

Algemeen

DELFT - Nadat ze in 2016 terugkeerde naar Delft  is oud-wethouder,  Saskia Bolten  erg actief als vrijwilliger. Zes jaar lang is zij buurtbemiddelaar geweest en momenteel is zij voorzitter van de landelijke Woonbond en van het inloopcentrum de Jessehof. Het besturen ligt haar wel. Op 14 mei viert de Jessehof haar 10-jarig jubileum. Saskia vertelt meer over het inloopcentrum en wat de Jessehof bijzonder maakt.

Door Sara Tholenaars

Toen Saskia een aantal jaren geleden terug verhuisde naar Delft werd zij benaderd door de toenmalige voorzitter van de Jessehof. “Hij zou gaan vertrekken en was op zoek naar een nieuwe voorzitter . Hij vroeg of ik interesse had. Ik had op dat moment nog niet zo erg veel om handen en besloot nadat ik er een tijd over had nagedacht om het gewoon te gaan doen.” Als lid van het bestuur zorgt Saskia samen met andere bestuursleden, dat de Jessehof kan blijven draaien, Ze zorgen voor de begroting, werken aan draagvlak in de stad, focussen  zich op de donaties en en  subsidies, zodat ze de vaste lasten kunnen betalen. . “Wij faciliteren het bestaan van de Jessehof. Alle bestuursleden zijn vrijwilliger bij de Jessehof. Wij zouden echter niets kunnen als we niet ook nog veel andere vrijwilligers hadden, de gastvrouwen, gastheren en pastores, die tijdens de openingsuren zorgen voor een lekker kopje koffie of thee en een goede sfeer.” In de ochtend van 14 mei zullen de bezoekers van de Jessehof feestelijk verwelkomd worden. In de middag zal er een receptie plaatsvinden waar ook de burgemeester bij aanwezig is. Zij zal een boek overhandigd krijgen met foto’s van de Jessehof door de jaren heen.

Jessehof
De Jessehof is een interkerkelijk inloopcentrum. Het functioneert  als een laagdrempelige huiskamer voor de inwoners van Delft. Heeft u behoefte aan meer sociaal contact, wilt u uw verhaal kwijt of wilt u gewoon gezellig een kopje koffie komen drinken en met de gastheren-vrouwen en andere bezoekers praten, dan kan dat in de Jessehof. Misschien zit u ergens mee en kunt u het bij niemand kwijt, omdat u zich bijvoorbeeld eenzaam voelt, De Jessehof biedt een luisterend oor en zorgt voor wat warmte.

Blijven bestaan
Saskia is enorm blij dat de Jessehof zich door de vervelende corona periode heeft weten te slaan. “Dat het inloopcentrum open kon blijven, op uitzondering van een paar weken, is echt fantastisch! Natuurlijk moest dat corona-proef, dus er konden minder mensen tegelijk binnen. En kwetsbare mensen bleven vaak thuis. Nu we weer op de gewone manier open kunnen, werken we er hard aan dat we dit nog veel jaren kunnen blijven doen.”

“We hebben momenteel vooral als  doel  dat  de deuren van de Jessehof open blijven voor de bezoekers. Tijdens de corona hebben wij gemerkt dat het netwerk van veel mensen kleiner is geworden. Net als de horeca, waren veel ontmoetingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek, dicht. Mensen zagen elkaar niet of nauwelijks meer. De eenzaamheid is enorm gegroeid onder de mensen. We hebben toen gezien dat het belangrijk is dat mensen iets te doen blijven hebben, liefst met anderen samen. Nu we weer helemaal open zijn, werken we daar ook aan, En daar benutten we de talenten van onze bezoekers en vrijwilligers voor.”

Niks moet
“Het fijne aan de Jessehof, is dat de bezoekers niks moeten. De vrijwilligers zijn er voor haar gasten en vinden het leuk om een praatje met ze te maken. Wij willen de mensen die zich niet lekker in hun vel voelen, juist helpen en hen hun sterke kanten te laten inzien en deze ook te ontwikkelen. Het is niet de bedoeling dat de bezoekers ons zien als hulpverleners, maar meer als een goede vriend, vriendin of als broer of zus.” De Jessehof organiseert wel eens activiteiten zodat de gasten samen iets doen. Zo bieden wij preventie tegen eenzaamheid.” Het geeft Saskia veel voldoening dat de Jessehof kan blijven bestaan en dat ze op die manier draagvlak kan creëren in de stad en bij haar inwoners. “In mijn tijd als wethouder heb ik veel geleerd. Dit komt super goed van pas nu ik voorzitter ben. De kennis van toen kan ik nu weer inzetten.”

Saskia is erg blij met alle actieve vrijwilligers en hoopt zo nog voor een lange tijd door te kunnen blijven gaan met het inloopcentrum.