Daan de Bruijn (op de boeg) en medeschipper Joop Meeuwisse (links) met de theatercast op de 'Nooit Volmaakt'.(Tekst & Foto: Esdor van Elten)
Daan de Bruijn (op de boeg) en medeschipper Joop Meeuwisse (links) met de theatercast op de 'Nooit Volmaakt'.(Tekst & Foto: Esdor van Elten) (Foto: )

Een schip als stille getuige...

SCHIPLUIDEN - Voor de Dorpskerk in Schipluiden ligt een historisch schip met een bijzonder verhaal. Die bijzondere geschiedenis komt nu tot leven in de theaterproductie 'wat zou jij doen 2020 < 1943' in De Muze in Noordwijk.

Schipper Daan de Bruijn is sinds 2011 eigenaar van de 'Nooit Volmaakt'. Voor hem is het eigenlijk een familie-erfstuk, want het schip werd in 1917 in opdracht van zijn opa gebouwd. Toen die overleed ging het schip over in andere handen en dat zou zo'n 90 jaar zo blijven.

Engelandvaarders
Eén van de meest markante eigenaars van de 'Nooit Volmaakt' was Schipluidenaar Kees Koole, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met dit schip maar liefst 72 Engelandvaarders op weg naar Engeland hielp. Verborgen onder de aardappelzakken bracht Koole hen naar het Haringvliet, waar zij dan overstapten op een meegebrachte kleinere boot, om zo naar zee te ontsnappen. Van de 72 mensen die het probeerden, wisten 45 ook daadwerkelijk Engeland te bereiken. Eén van die Engelandvaarders die het wel haalden was Eddy Jonker. Met een groep van negen mannen vertrok hij op 26 juli 1943 met de 'Nooit Volmaakt' vanuit Delft naar Zeeland, waar ze overstapten in een kleine boot. Onderweg kregen ze wel controle van de Duitsers, maar de mannen, verborgen onder de aardappels, werden niet gevonden. Onder dekking van de mist wisten ze, over de netten die de Duitsers tegen onderzeeboten hadden gespannen heen, op zee te komen en ondanks veel tegenslagen, zo ging de motor van het bootje al snel kapot en moest er geroeid worden, wisten ze na vier dagen Engeland te bereiken.

Theater
Eddy Jonker was in 2013 één van de oprichters van het Museum Engelandvaarders in Noordwijk, dat de inspanningen van deze mensen in herinnering houdt. In opdracht van het Museum is nu een theatervoorstelling gemaakt, waarin het verhaal van de 'Nooit Volmaakt' en de Engelandvaarders ook een rol spelen. Het stuk 'Wat zou jij doen 2020 < 1943' is, geheel coronaproof, van donderdag 3 t/m zondag 6 september te zien in Theater De Muze, Wantveld 2 in Noordwijk. Op donderdag en vrijdag zijn de voorstellingen om 20.00 uur. Op zaterdag en zondag om 15.00 uur en 20.00 uur. Meer info: www.zeepaanzee.nl. Www.museumengelandvaarders.nl.

Terug in Schipluiden
De 'Nooit Volmaakt' is terug in Schipluiden. Het schip werd gerestaureerd en is grotendeels in oude staat teruggebracht. Daan de Bruijn maakt er af en toe rondvaarten mee en vertelt dan over de geschiedenis van het schip.

Meer berichten
 
CustomHtml_1