Jimmy is graag bezig met fietsen repareren én mensen helpen (Foto: Koos Bommelé)
Jimmy is graag bezig met fietsen repareren én mensen helpen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Jimmy Lie

Algemeen

DELFT - De 64-jarige Jimmy Lie is al elf jaar vrijwilliger bij Stichting Stunt. In de vernieuwde werkplaats helpt hij met het repareren van fietsen.

Door Bianca Poort

Al van jongs af aan is Jimmy graag bezig met fietsen. “Zolang ik me kan herinneren, zijn er drie dingen waar ik echt van hou. Dat zijn fietsen, trainen en op een leuke manier met mensen omgaan”, vertelt hij. “Toen ik een stuk jonger was, ben ik op een dag begonnen om zelf een fiets in elkaar te zetten. Ik probeerde wat dingen uit te proberen en dat lukte aardig. Eigenlijk heb ik het mezelf geleerd door het gewoon te doen. Ik ben een ‘selfmade man’”, lacht Jimmy. Met het sleutelen aan fietsen is hij nooit echt gestopt. Inmiddels helpt hij al elf jaar als fietsmonteur bij Stichting Stunt.

Stichting Stunt
Het begon allemaal toen Jimmy nog bij de kringloopwinkel aan de Rotterdamse weg hielp. “Ik werkte daar en begon daar ook andermans fietsen te repareren. De oude garde van Stichting Stunt was daar ook al aanwezig. En op een gegeven moment richtten zij zelf een werkplaats op. Zij kenden mij nog en na een tijdje kreeg ik een oproepje om daar te komen helpen. Ik ben komen kijken en toen ik bepaalde mensen weer terugzag, was ik meteen enthousiast!” Stichting Stunt is er voor Delftenaren die ondersteuning nodig hebben bij een zinvolle dagbesteding, of om door te groeien naar betaald werk. Mensen kunnen Jimmy bijvoorbeeld komen helpen in de fietsenwerkplaats.

Mensen helpen
Bij Stunt kan Jimmy zich naast het repareren van fietsen bezighouden met nog een van zijn andere favoriete bezigheden: mensen helpen. “Ik vind het mooi om mensen blij te maken”, vertelt hij. “Soms mankeert er van alles aan je fiets. Veel mensen proberen dat eerst zelf op te lossen. En als ze die kapotte fiets dan hier brengen en later terugkomen en weer gewoon kunnen fietsen, worden ze daar blij van. En dat maakt mij dan weer gelukkig.” Toch is het niet altijd zo vanzelfsprekend geweest dat Jimmy andere mensen hielp. In een bepaalde periode in zijn leven nam Jimmy meer afstand van mensen. Dat wat hij nu zo graag doet, sociale contacten met mensen onderhouden, vermeed hij in die tijd juist. “Maar nu ik hier ben, ben ik weer sociaal bezig. Door deze plek heb ik geleerd hoe ik ervoor zorg dat ik mezelf niet zo afzonder. Jarenlang had ik niet echt een doel. En nu ik hier vier dagen per week in de fietsenwerkplaats werk, ben ik weer lekker bezig. Dat helpt ontzettend.”

Knop omzetten
De periode waarin Jimmy contact zoveel mogelijk vermeed, helpt hem nu juist om mensen te helpen. "Ik vind het mooi om mensen te helpen om meer zichzelf te kunnen zijn. Je ziet dat mensen die hier komen de eerste dagen of zelfs weken soms heel stil zijn. Om het hen makkelijker te maken, knoop ik gewoon regelmatig een praatje aan. Ze moeten een soort knop omzetten en daar probeer ik bij te helpen. Een tijdje geleden werkte hier een jongen, die eigenlijk niet wist wat hij moest doen. En nu heeft hij een gewone baan. Het is mooi om daaraan bij te dragen."