'Burgers eerder en beter betrekken bij het proces...'
'Burgers eerder en beter betrekken bij het proces...' Foto: Willem de Bie

Politiek: Sivan Maruf - D66

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Stadsbelangen (2), Groep Stoelinga (3) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Sivan Maruf van D66.

Wat doe je naast het raadswerk?
Naast het raadswerk studeer ik architectuur aan de TU Delft. Het is een intensieve, maar erg leuke opleiding omdat je creatief aan de slag kunt. Verder sport ik graag.
Wie is als het over politiek gaat je grote voorbeeld?
Programma's zoals Pauw & Witteman keek ik op vrij jonge leeftijd met veel plezier naar; die gaven mij tegelijkertijd het gevoel dat niet altijd de doorsnee Nederlander aan het woord komt. Aan tafel bij P&W ging het vaak genoeg over gezinnen met een kleine portemonnee, vluchtelingen en aandachtswijken. Onderwerpen die betrekking hebben op mij. Aan tafel zaten vaak twee extreme tegenpolen, en het genuanceerde verhaal ontbrak. Voor mij was en is Alexander Pechtold de politicus die het genuanceerde en werkelijke verhaal het best kon verwoorden. Een verhaal waarbij ik mij thuis voel. Bij problemen niet je ogen sluiten en zeker niet mensen uitsluiten.
Waarom koos je voor D66?
Onderwerpen zoals duurzaamheid, zelfredzaamheid en goed onderwijs vind ik ontzettend belangrijk. Onderwerpen waarop D66 zich graag onderscheidt. Goed onderwijs zorgt ervoor dat mensen zelfredzaam worden. Dat is erg belangrijk voor de maatschappij als geheel. Tegelijkertijd is het van belang dat wij oog houden voor mensen die extra hulp nodig hebben. Samen dragen wij zorg voor onze aardbol, mensen en dieren.

Er is veel te doen over de zogenoemde parkeertransitie; hoe sta jij daar in?
De digitale inspraakavond van de gemeenteraad over de parkeertransitie was drukbezocht door de vele insprekers. Het is hartstikke goed voor de stad wanneer bewoners van zich laten horen over beleid. Er zijn bewoners(verenigingen) die op die avond hebben aangegeven zich onvoldoende gehoord te voelen en dat moet beter. De contouren zijn nu geschetst en de invulling gaat in samenspraak met bewoners. De eerste stap naar een inclusieve, gezonde en groene buitenruimte is gezet.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt je daarin?
Ruimte en verkeer, wijken, wonen en groen. Het zijn onderwerpen die aansluiten op mijn studie bouwkunde en mijn interesses. Ik vind het ontzettend belangrijk om een gezonde balans in de gebouwde omgeving te creëren. Het gaat om belangrijke zaken zoals het behouden van voldoende groen, goed openbaar vervoer en voldoende ruimte om te wonen, werken en recreëren. De inrichting van de wijk heeft veel invloed op de sociale dynamiek en daar hebben wij allemaal mee te maken. Het geeft mij ontzettend veel energie om met wijkbewoners te praten over wat er beter kan, en die input mee te nemen in de besluitvorming.

Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Na mijn afstuderen heb ik mijn onderzoeksresultaten vertaald naar de motie 'circulair bouwen de norm in Delft'. Deze motie is unaniem aangenomen door de Delftse gemeenteraad. Door circulairbouwen aan te houden als criterium zorgen wij voor duurzame verstedelijking en een structurelebanengroei op meerdere niveaus in Delft. Banen voor zowel praktisch geschoolden alsarchitectenbureaus. Daarnaast houdt ik mij graag bezig met de woningmarkt. Het groeiend tekortaan woningen is een groot probleem. Het is zowel voor starters als senioren lastig om eenwoningen te komen.

Om die reden heb ik een brief aan de regering opgesteld over het afschaffenvan de verhuurdersheffing om meer financiële ruimte te creëren bij woningcorporaties omwoningen bij te kunnen bouwen en te verduurzamen. En bij verduurzaming hoort ook duurzamemobiliteit. Ik weet nog dat in het begin van deze raadsperiode niet veel raadsleden warm liepen voor het concept van bijvoorbeeld deelscooters. Het belang van een circulaire en daarmee deel-economie is erg belangrijk voor de bereikbaarheid in een drukke stad. Nu, bijna exact twee jaar later, na lange avonden - soms tot na middernacht - debatteren met collega’s over het belang ervan, zit ik voor dit interview op een deelscooter en daar ben ik trots op; het bewijst maar weer dat herhalen en vasthoudendheid kan leiden tot verandering.

Wat zou je in jouw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
In Delft zijn er vierkante meters aan restruimte waar wij niet veel mee kunnen. Voorbeelden zijn veldjes met bepaalde soorten planten zoals brandnetels waardoor mensen er niet opkunnen recreëren, of ongebruikte parkeerplekken langs de randen van onze stad waar inwoners niet of nauwelijks gebruik van maken.

Samen met collega’s van de CU, GL enSTIP zijn wij een strategie aan het bedenken hoe wij een aantal van deze ruimten kunnen identificeren en hoe deze in samenspraak met omwonenden op een andere manier ingevuld kan worden.

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Op dit moment weten nog onvoldoende burgers hun weg te vinden naar de lokale politiek. Deze zorg wordt breed gedragen in de gemeenteraad en heeft ervoor gezorgd dat een aantal collega's van verschillende politieke partijen in een werkgroep nieuwe vergadermodellen uitdenken om de burgers eerder en beter te betrekken bij het proces.

Wat vind je van het Delftse corona-beleid?
Eenduidig en daarmee ook helder en makkelijker te volgen. Het is belangrijk dat verschillende bestuurslagen elkaar niet tegenspreken; daarmee bedoel ik bijvoorbeeld landelijk en lokaal. In Delft wordt er tot nu toe de landelijke lijn gevolgd en dat lijkt mij verstandig om miscommunicatie en misinformatie te voorkomen.