Logo delftopzondag.nl
Foto: Tiemen vd Reijken
Foto: Tiemen vd Reijken (Foto: Tiemen vd Reijken)

75 JAAR VRIJHEID: literaire wandeling door Delft

DELFT - De eerste literaire wandeling van Delft tussen de regels brengt u langs monumenten en belangrijke plaatsen die herinneren aan Delft in oorlogstijd en de periode rond de bevrijding. We beleven de bezetting en de bevrijding door de ogen van schrijvers in verhalen, gedichten en dagboeken. De route voert van Begraafplaats Jaffa, kriskras door de stad naar de Nieuwe Plantage. De wandeling verschijnt op de dag van de Nationale Herdenking zaterdag 15 augustus.

Schrijver Trudy van der Wees laat ons zien hoe door de slag bij Ypenburg Delft op 10 mei 1940 al direct betrokken raakte bij het oorlogsgeweld. Op begraafplaats Jaffa werd zwaar gevochten: het bloedige verzet kostte 67 Nederlandse militairen het leven. De Delftse dichter Jan Boerkoel verwoordt die gebeurtenissen in zijn gedicht Sneuvelen in mei. Toen er ‘s avonds ook nog bommen vielen op de Wippolder was de chaos compleet. De Delftse dichter Bernadette Stom beschrijft in het gedicht Oorlogskind de invloed die een bombardement levenslang heeft op een kind, puber en moeder. Bij TU-locaties horen we over het verzet van professoren en studenten en ontdek je waar straatnamen als de Schoemakerstraat en de Mekelweg vandaan komen.
Over de deportatie van de Delftse Joden lezen we een fragment uit een boek van jeugdboekenschrijver Dolf Verroen, die hier als kind opgroeide. Bij het Indiëmonument op het St. Agathaplein staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog met een gedicht van Anne van den Dool. Verschillende gedichten, fragmenten uit verhalen en dagboeken van o.a. Ida Gerhardt, Wim Hazeu en Rolf Clason komen nog voorbij over burgerverzet, de NSB, de bevrijding die in Delft pas op 8 mei 1945 plaatsvond, over monumenten en herdenkingen.
Op www.delfia-batavorum.nl vindt u de audiotour die u op uw smartphone of computer kunt downloaden. Ook staan daar twee routekaartjes om mee te nemen tijdens de wandeling: de eerste helft van de route van Begraafplaats Jaffa tot de Markt, de tweede helft van de Markt naar de Nieuwe Plantage. Meer informatie via Margriet van Bebber, hetschrijfbedrijf@tele2.nl of 06-40416802.

DELFT TUSSEN DE REGELS
twaalf literaire wandelingen

In de wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschreven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes. 

Een jaar lang verschijnt elke maand één literaire wandeling met een nieuw thema in de vorm van een audiotour. Die kunt u gratis downloaden op de smartphone of computer via de website van Delfia Batavorum www.delfia-batavorum.nl. Daarna kan de wandeling op de zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk. 

Twee historische data markeren het begin en het einde van het project. Start is op zaterdag 15 augustus 2020 met de lancering van eerste audiotour 75 jaar vrijheid. Afsluiting is op zaterdag 10 juli 2021 met de verschijning van laatste audiotour De moord op Willem van Oranje. 
Delft op Zondag besteedt elke maand aandacht aan de nieuwe wandeling. 

De literaire audiotours worden door een collectief van drie cultuurmakers bedacht, gemaakt en geproduceerd: auteur Margriet van Bebber, acteur Piet van der Pas en Componist/audio-engineer Titus Leeuw.

Uw donatie
Het project is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Cultuurmakersfonds / Prins Bernhard Cultuurfonds en de historische vereniging Delfia Batavorum. Daardoor is het mogelijk de audiotours gratis aan te bieden.
De literaire wandelingen zijn een initiatief van Rotaryclub Delft-Vermeer, die de bijdragen bestemt voor een goed doel: KinderAcademie Delft. Uw vrijwillige donatie is welkom bij Rotaryclub Delft-Vermeer. Richtlijn: €10 p.p. per wandeling, op rekening van Rotaryclub Delft-Vermeer NL45 INGB 0681 5189 79 o.v.v. KinderAcademie.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten