Logo delftopzondag.nl
Om Van Marken te gedenken had Jan van der Mast een feestelijke plechtigheid georganiseerd (Foto: Jantine Pol)
Om Van Marken te gedenken had Jan van der Mast een feestelijke plechtigheid georganiseerd (Foto: Jantine Pol) (Foto: )

Bijzondere herdenking Jacques van Marken

DELFT - 175 jaar geleden werd er in Dordrecht een baby'tje geboren. Dit jongetje, Jacques van Marken, zou later Delft en Nederland op de kaart zetten.

Nadat hij de NG&SF (de Gist) in 1869 had opgericht heeft hij samen met zijn echtgenote Agneta gezorgd voor een baan en inkomen voor veel mensen in en om Delft. Bovendien was hij de eerste sociale ondernemer van Nederland. Dank zij de realisatie van betaalbare huurwoningen in het Agnetapark konden veel werknemers in die tijd kwalitatief goed wonen. Alle details over het interessante en roerige leven van dit echtpaar zijn te lezen in de twee biografieën die schrijver Jan van der Mast over hen schreef.

Herdenking
Ter gelegenheid van de 175e geboortedag van Jacques van Marken heeft Jan van der Mast een bijzondere rondleiding georganiseerd door het Agnetapark. De deelnemers hingen aan zijn lippen want zij waren meer dan gemiddeld geïnteresseerd. Na deze uitgebreide tour was de volgende verzamelplaats begraafplaats Jaffa. Hier liggen Jacques en Agneta van Marken begraven. Om deze bijzondere man te gedenken had Jan van der Mast een feestelijke plechtigheid georganiseerd rond het graf. Een aantal door Van Marken geschreven gedichten werd door Jan voorgedragen. Er was een sfeervolle muzikale omlijsting verzorgd door een delegatie van de Koninklijke Harmoniekapel Delft die ruim 130 jaar geleden al door Van Marken werd opgericht. Nu een aantal generaties verder.

Toost
Tot slot hebben alle aanwezige belangstellenden het glas geheven om een toost uit te brengen op deze markante Van Marken. Dankzij de biografie die door Jan van der Mast is geschreven zal de beroemde Delftenaar nog heel lang na zijn dood in onze herinnering en waardering blijven voortleven.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten