In de zomer van 2020 worden de laatste aanpassingen gedaan aan een nieuw beleidskader omtrent het toeristisch verhuren van woonruimte
In de zomer van 2020 worden de laatste aanpassingen gedaan aan een nieuw beleidskader omtrent het toeristisch verhuren van woonruimte

Toeristisch verhuren: stand van zaken

Algemeen

DELFT - Deze week heeft het college een update uitgebracht omtrent het toeristisch verhuren van woonruimtes.

De gemeente Delft werkt al enige tijd aan het beleid voor het toeristische verhuur van woonruimten. Daarin wordt onder meer vastgesteld onder welke voorwaarden vakantieverhuur wordt toegestaan, zoals het maximum aantal dagen en personen, welke gevolgen dit heeft voor het afdragen van toeristenbelasting, wat het verschil is tussen vakantieverhuur en andere accommodatievormen en hoe dit beleid verder wordt gehandhaafd. In dit beleidskader wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten verhuurvormen, die beide eigen kaders en regelgeving hebben. Zo valt wordt de term 'vakantieverhuur' gehanteerd, wat inhoudt dat een (deel van een) woonruimte wordt verhuurd, zonder dat de bewoner daarbij aanwezig is. Daar tegenover staat 'Bed&Breakfast' (B&B), waarbij (een deel van) een woonruimte wordt verhuurd terwijl de bewoner juist wel aanwezig is.

Huidige situatie

Het opstellen van beleid hiervoor blijkt complexer dan verwacht. Zo heeft een uitspraak van de Raad van State verandering gebracht in hoe het beleid vorm gegeven kan worden. Delft gebruikte eerder de constructies van andere Nederlandse steden, maar die zijn door de recente uitspraak juridisch niet meer houdbaar. In de publicatie van het college is te lezen: "Op dit moment is op basis van onze huisvestingsverordening voor vakantieverhuur in woonruimte een onttrekkingsvergunning vereist. Echter, wanneer die zou worden verleend is de verhuur (ongeacht de duur van het verblijf) nog steeds in strijd met het bestemmingsplan. Voor B&B verhuur is in principe geen onttrekkingsvergunning nodig en deze vorm van verhuur is (onder voorwaarden) niet in strijd met het bestemmingsplan. Op dit moment is het dus alleen toegestaan om bij aanwezigheid van de bewoner woonruimte te verhuren (B&B), volgens de kaders van het bestemmingsplan. Alle andere vormen van toeristische verhuur zijn tot de inwerkingtreding van de nieuwe Huisvestingswet en wijziging van gemeentelijke regelgeving niet toegestaan."

Beleidskader
In de zomer van 2020 worden de laatste aanpassingen gedaan aan een nieuw beleidskader. "Dat beleidskader geeft duidelijkheid over mogelijkheden om toeristische verhuur bij afwezigheid van de bewoner mogelijk te maken en onder welke voorwaarden dat zou kunnen gebeuren. Voordat dit beleid ter besluitvorming aan u kan worden aangeboden, moet nog verder worden onderzocht hoe de uitgangspunten van dat beleid kunnen worden verwerkt in gemeentelijke regelgeving. Wij zien dat gemeentes hier landelijk een uitdaging aan hebben. Door kennisuitwisseling tussen gemeentes zullen wij zo goed mogelijk inspelen op de scenario's die landelijk worden uitgewerkt", is in de update van het college te lezen. "De uitgangspunten van het beleid moeten worden vastgelegd in regelgeving: de huisvestingswet/-verordening en het bestemmingsplan. Er wordt landelijk gewerkt aan een wijziging van de Huisvestingswet 2014 in verband met de aanpak van ongewenste neveneffecten van toeristische verhuur van woonruimte. Het wetsvoorstel ligt sinds november 2019 ter behandeling bij de Tweede Kamer. Vooralsnog is behandeling van dit voorstel voorzien direct na het zomerreces. Deze zal naar verwachting in werking treden op 1 januari 2021. De huidige planning is echter vanwege de coronacrisis, nog onder voorbehoud."