Wim van Dorp bij een van de kledingdepots. (Foto: Koos Bommelé)
Wim van Dorp bij een van de kledingdepots. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Wim van Dorp

Algemeen

DELFT – Wim van Dorp (66) zet zich graag in voor zijn medemensen. Hij zamelt al dertig jaar kleding in voor vluchtelingen en mensen die in extreme armoede leven.

Door Bianca Poort

Het uitbreken van de oorlog in Joegoslavië in 1990 was voor Wim de aanleiding om met vrijwilligerswerk te beginnen. “Je kon de ellende allemaal op TV volgen”, legt hij uit. “De oorlog heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Ik zag hoe de mensen daar onder de meest erbarmelijke omstandigheden huis en haard moesten ontvluchten. Het greep me zo aan. Ik dacht: er moet iets gebeuren, laten we iets doen!”

Actie ondernemen

“Ik heb toen de kerken in Delft en omstreken gebeld en gezegd: laten we iets concreets voor die mensen doen. Laten we kleding inzamelen”, vertelt Wim. “Daar werd heel spontaan op gereageerd en zo is de eerste actie ontstaan. Veel mensen konden wel iets missen. We hebben toen binnen no-time 25 ton aan kleding verzameld. En daar is Dorcas Hulp Delft en Haaglanden uit ontstaan.”

Aangrijpend
“Een aantal jaar na die eerste actie ben ik zelf in dat voormalige oorlogsgebied geweest. Zodra je in zo'n land de stad uitrijdt, kom je echt in een heel andere wereld terecht. De wegen zijn slecht en er staan armzalige huisjes. Mensen wonen echt in verschrikkelijke omstandigheden”, beschrijft Wim. Hij is daarom na die eerste actie nooit meer gestopt met kleding inzamelen. En dat is hij voorlopig ook niet van plan. “Het grijpt me aan. Ik wil me graag inzetten voor mijn medemensen, om hun lot een beetje te verbeteren.”

Dorcas
Wereldwijd heeft Dorcas ruim tweehonderd programma's waarmee mensen geholpen worden. In Nederland heeft de hulporganisatie tweehonderd kledingdepots en ruim veertig winkels waar tweedehands spullen verkocht worden. Het geld dat hieruit voortvloeit, komt volgens Wim altijd goed terecht. "Dorcas biedt directe hulp bij oorlogen en natuurrampen, maar is ook veel bezig met het stimuleren van zelfredzaamheid", legt hij uit. "Daar hebben mensen uiteindelijk het meest aan. Je kunt ze geld geven, maar er moet ook een soort gedachteverandering plaatsvinden. Mensen die in armoede leven krijgen dus bijvoorbeeld niet alleen geld om een paar kippen te kopen, maar worden ook onderwezen in hoe ze het teveel aan eieren van die kippen het best kunnen verkopen. En hoe ze de winst vervolgens kunnen gebruiken om meer winst te genereren. Zo kan uiteindelijk niet alleen dat ene huishouden, maar een heel dorp ervan profiteren."

Voedselpakketten

In 2019 wist de hulporganisatie ruim een miljoen mensen in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten te helpen. Ook Dorcas Hulp Delft en Haaglanden mag spreken van een voorspoedig 2019. "We hebben vorig jaar vier inzamelingsacties gehouden, die ongeveer 30.000 kilo aan kleding opbrachten. De voedselactie leverde twintig dozen met etenswaren op", aldus Wim. "De dozen met voedsel gingen rechtstreeks naar Oost-Europa. Er is een enorme werkeloosheid daar, dus de jongeren trekken naar de grote steden of het buitenland om een toekomst op te bouwen. De ouderen blijven achter op het platteland. Zij zijn straatarm. Ik was er een paar jaar geleden om de voedselpakketten uit te delen en dan merk je hoe ontzettend dankbaar die mensen zijn voor een doos met voedsel. Dat kun je je hier in Nederland haast niet voorstellen. Het is belangrijk om die ouderen niet te vergeten."

Terugkoppeling
Vrijwilligers bij Dorcas krijgen regelmatig terugkoppeling over wat er met het ingezamelde geld en de kleding gedaan wordt. "Je hoort dan ook hoeveel mensen er mee geholpen zijn", vertelt Wim. "Ik ben daar natuurlijk maar een heel klein onderdeeltje van, maar het is heel bemoedigend. Je ziet dat je het echt ergens voor doet en dat het geld en de kleren die verzameld worden, niet allemaal op de grote hoop verdwijnen.” Wil je Wim helpen inzamelen? Je kunt je oude kleding, schoeisel en dekens het hele jaar inleveren bij het depot aan de Merellaan 13 in Delft-noord.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!