Doe mee met de activiteit en vraag de meetkit aan
Doe mee met de activiteit en vraag de meetkit aan

Meet de waterkwaliteit in de regio!

Algemeen

DELFT - Deze week is het wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’ gestart, waarin iedereen kan meedoen. Met dit onderzoek meten burgerwetenschappers de waterkwaliteit van slootjes, vennen, beekjes en kleine plassen.

In Nederland meten verschillende overheden de waterkwaliteit van grote wateren. Maar de kleine vennetjes, plasjes en slootjes in de buurt zijn ook heel belangrijk. "Met de hulp van inwoners kunnen wij nuttige informatie verzamelen over de kwaliteit van deze niet-onderzochte wateren. Schoon water is de basis voor allerlei planten en dieren in en rond het water", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu. Met de meetkit ‘Vang de Watermonsters’ ga je als burgerwetenschapper verschillende waterkwaliteitsaspecten van het water bekijken en vastleggen. Je meet de helderheid, het nitraatgehalte met een meetstripje uit de kit en bekijkt de aanwezigheid van planten en dieren. Je maakt foto’s met je mobiel om vast te leggen waar is gemeten en om de begroeiing en de helling van de oever te laten zien. In een begeleidend digitaal verhaal ontdekken kinderen de onderwaterwereld met de watermonsters Guppie, Drollentrol, Spoelbaksel en anderen. Tijdens het onderzoek krijg je ook tips over hoe je zelf aan de waterkwaliteit kunt bijdragen. In het najaar publiceert Natuur & Milieu een uitgebreid rapport over de gemeten wateren.

Biodiversiteit
Hoogheemraad Marcel Belt: "Delfland werkt aan schoon, gezond en levend water in het hele gebied. Water met veel verschillende soorten waterplanten, waarvan watervogels, kikkers, vissen en insecten profiteren. Goede waterkwaliteit is belangrijk voor de biodiversiteit en daarmee voor ons allemaal. Extra kennis over het water kunnen wij goed gebruiken. Daarom ondersteunen wij dit initiatief van harte. Ga dus ga naar www.vangdewatermonsters.nl, vraag een meetkit aan en doe mee!"