In de Van Heemstrastraat zijn recent de rioleringen vervangen (Foto: Koos Bommelé)
In de Van Heemstrastraat zijn recent de rioleringen vervangen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Kansen herinrichting Hof van Delft nu te weinig benut'

Algemeen

DELFT - Aan de oostkant van de Hof van Delft worden op dit moment de rioleringen vervangen. Volgens verschillende partijen een mooi moment om bij de herinrichting meer groen aan te brengen in de Delftse wijk. Toch lijkt dit niet te gebeuren, wat leidt tot onvrede.

Door Cheyenne Toetenel

"Met verbazing hebben wij geconstateerd dat er bij de herinrichting van de straten geen enkele boom is geplant", aldus Frank van Vliet, fractievoorzitter van GroenLinks Delft. "De gemeente gaf vooraf aan de aanpak van de rioleringen als een kans te zien om de versteende straten te vergroenen, maar heeft daar dus niets mee gedaan. Alles is dichtgestraat en het staat weer helemaal vol met auto's."

Hittestress
Dat is volgens Van Vliet vooral bijzonder omdat de gemeente onderzoek heeft gedaan naar hittestress. "Op 16 mei 2019 heeft de gemeenteraad de Klimaatadaptatiestrategie vastgesteld. Om te zien waar de knelpunten bestaan ten aanzien van hittestress is een knelpuntenkaart opgenomen. Op deze kaart wordt hittestress voor de oostkant van de Hof van Delft als knelpunt benoemd. Ook is een meekoppelkansenkaart opgenomen. Daarin wordt voor deze wijk benoemd: 'Kans hittestress: meekoppelen met vervanging riolering'." In de Klimaatadaptatiestrategie is toegelicht waarom hittestress aandacht behoeft: "Hogere temperaturen hebben een negatieve invloed op de gezondheid, het welbevinden van de mens en arbeidsproductiviteit. Vooral ouderen en andere kwetsbare groepen hebben relatief veel last van warmte." Ook wordt erkend dat meer groen helpt: "De ruimtelijke inrichting bepaalt het stedelijk hitte-eiland effect en de mate van hittestress in een bepaalde straat of wijk. Wijken met veel groen zijn koeler dan sterk versteende wijken. Bomen zorgen voor schaduw in huis wat voorkomt dat de binnentemperatuur sterk oploopt." Toch worden kansen in Hof van Delft nu te weinig benut, als we Van Vliet mogen geloven. "In de Van Heemstrastraat zijn de werkzaamheden nu voltooid, maar we zien geen bomen. Wederom is de straat ingericht met een groot aantal parkeerplaatsen, terwijl de nabijgelegen parkeergarage leegstaat. Door parkeren in de garage aantrekkelijker te maken - door onder meer een voordeliger tarief - hopen wij meer ruimte op straat vrij te maken voor groen. De parkeervisie wordt komende dinsdag besproken."

Buurtparticipatie
Vergroening van de wijk heeft ook volgens Martine Venema, voorzitter van de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier, meer aandacht nodig dan het nu krijgt. Daarbij is volgens haar méér buurtparticipatie van belang. "Wij hebben als belangenvereniging over dit onderwerp wel contact met de projectleider van de gemeente, maar de participatie vanuit de buurt heeft niet plaatsgevonden zoals gehoopt. Er is een brief gestuurd naar bewoners waarin zij hun wensen konden aangeven voor meer groen in de wijk, maar zonder uitleg van een deskundige is het lastig voor hen om daadwerkelijk met uitvoerbare ideeën te komen. Overleg is natuurlijk wat moeilijker geworden in verband met de coronasituatie, maar wij zien toch graag wat meer actie. Straten worden nu na de rioolwerkzaamheden weer dichtgegooid zonder aanpassingen. Dat is jammer, want er zijn veel mogelijkheden om de wijk te vergroenen. Het is een complexe situatie die veel aandacht behoeft."

Leefbaarheid
Volgens Venema is het van belang om er op tijd bij te zijn en gezamenlijk te kijken naar een manier om de straten opnieuw vorm te geven, mét meer groen waar dat mogelijk is. Al ziet zij in dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. "Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden. Per straat verschilt ook wat kán, want de wijk moet wel leefbaar blijven. Auto's moeten we ergens kwijt, dus die ruimte moet er ook zijn. In de toekomst kan een deel van die auto's waarschijnlijk worden opgevangen in de parkeergarage, maar parkeerplaatsen volledig laten verdwijnen uit het straatbeeld lijkt mij onmogelijk. In ieder geval hebben wij als belangenvereniging goede hoop dat de gemeente met ons zal meedenken over een groenere herinrichting van de Hof van Delft en dat de werkzaamheden in het vervolg anders worden aangepakt, inclusief de buurtparticipatie die zo belangrijk is."

Gemeente
Over dit onderwerp heeft de fractie van GroenLinks onlangs raadsvragen gesteld aan het college. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het college de vragen binnenkort zal beantwoorden.