Logo delftopzondag.nl
De Delftse Troubadours halen veel plezier uit de optredens bij zorginstellingen
De Delftse Troubadours halen veel plezier uit de optredens bij zorginstellingen (Foto: )

'Wij bezorgen geïsoleerde mensen een lichtpuntje'

DELFT - Al enkele weken treden De Delftse Troubadours op voor zorginstellingen, waarvan de bewoners in verband met de coronamaatregelen al enige tijd geen bezoek kunnen ontvangen.

Nu de muzikale vrienden voorlopig niet in zalen kunnen optreden, treden ze belangeloos op in tuinen of op parkeerplaatsen. "De optredens worden enthousiast ontvangen en we krijgen erg leuke reacties", aldus Hans van Wingerde, een van de Delftse Troubadours. "De ouderen en verstandelijk beperkten zitten buiten op afstand, of volgen het optreden vanachter hun ramen. Het is leuk om te doen, je krijgt er veel voor terug. Je ziet de mensen genieten, ze klappen mee op de maat van de muziek, ze zingen mee en er wordt zelfs gedanst. Zaterdag kregen we als dank een map met door bewoners gemaakte tekeningen, speciaal voor ons. Een mooiere beloning kun je niet krijgen."

Muzikale vrienden
Het duo De Delftse Troubadours bestaat uit de muzikale vrienden Hans van Wingerde en Kees Kouwenhoven. Beiden in het dagelijks leven werkzaam op een totaal ander vlak dan muziek: Hans werkt als jurist bij de gemeente Delft en Kees is organisatieadviseur. "Wij kennen elkaar van onze middelbare schooltijd op het Stanislascollege. Na een lange tijd kwamen we elkaar via de Delftse skivereniging weer tegen in een Oostenrijks hotel. Spontaan traden we daar enkele keren samen op, waardoor het idee ontstond om een muziekduo te gaan vormen." Zo gezegd zo gedaan; in 1993 startten de twee onder de naam 'No Smoking'. Die naam hebben ze aardig lang aangehouden, tot ze twee jaar terug besloten de naam te wijzigen in 'De Delftse Troubadours'.

Ontroerend
Na al die jaren hebben de mannen aardig wat ervaring opgedaan, naast hun reguliere werk, met meer dan 240 muzikale optredens. "Bijzonder was het optreden op het hospitaalschip de Henry Dunant, waar zelfs een polonaise met rolstoelen plaatsvond." Wat de mannen in al die jaren het meest is bijgebleven? "Bij ons tienjarig bestaan reisden we naar Canada voor een tournee langs Nederlandse emigranten in de buurt van Toronto. Het programma bestond uit liedjes uit de tijd van oorlog en bevrijding. Ontroerend was het toen de hele zaal ging staan bij het horen van het Wilhelmus, uit een fragment van radio Oranje. Met betraande ogen zongen de vroegere landgenoten mee. Bijzonder was ook dat demente mensen de liedjes uit volle borst meezongen en dat een demente man achter de piano plaatsnam en Nederlandse evergreens begon te spelen."

Optredens
De afgelopen tijd traden De Delftse Troubadours onder meer op in de tuinen van verzorgingshuis Die Buytenweye. Binnenkort staat een optreden gepland bij Stefanna. "En we zijn zeker van plan om er nog meer te doen en voorlopig nog door te gaan met deze vorm van optreden. Want die dankbaarheid van de mensen is fantastisch om mee te maken." Wat er op het programma staat tijdens zo'n optreden van De Delftse Troubadours? "Nederlandse hits, Franse liedjes, maar ook smartlappen en nummers van Eric Clapton en Leonard Cohen. "Daarnaast brengen wij ook eigen teksten ten gehore. Bijvoorbeeld het lied Johannes Vermeer dat ik, Hans, samen met Gregor Bak schreef. Van dat lied komt binnenkort een clip met mooie beelden van Delft en het Vermeercentrum."

Cheyenne Toetenel
Meer berichten