Buiten zijn staat centraal bij Les Enfants. (Foto: PR)
Buiten zijn staat centraal bij Les Enfants. (Foto: PR) (Foto: )

Diana van Les Enfants: “Buiten zijn maakt zoveel verschil!”

DELFT - Wat maakt kinderdagverblijf Les Enfants anders dan anderen? Daar hoeft Diana Lispet, pedagogisch medewerker bij de twee- tot vierjarigen, niet lang over na te denken: “Bij ons gaat het om spelend leren, zelf dingen ontdekken en vooral; veel buiten zijn.”

Diana (46) zit al vanaf haar achttiende in het vak. Sinds negen jaar werkt ze bij Les Enfants. “Het allerleukste blijft toch het contact met de kleintjes. ”Maar onze kinderopvang is niet alleen maar 'bezig houden', benadrukt zij: “De verzorging is belangrijk, maar ook het leren, het zelf dingen ontdekken, de voorbereiding op de basisschool. Spelend leren.” Diana koos indertijd heel bewust voor Les Enfants vanwege de bijzondere visie: “Bij ons staat 'buiten' centraal”.

Modder en torren 
Wie zijn of haar kind naar Les Enfants brengt, doet er goed aan hun kind kleren aan te trekken die vies mogen worden. “ Spelen met modder is bij ons dagelijkse kost”, grapt Diana. De kinderen van Les Enfants zijn heel veel buiten: “Iedere dag gaan we zeker twee keer op stap. De geweldige locatie aan Abtswoude helpt daar natuurlijk bij: we kunnen heerlijk het Abtswoudse Bos in, of ervoor kiezen in onze uitgebreide tuin te blijven. Ook de locatie aan de Kalfjeslaan is gelegen in Tanthof en biedt ons ook de mogelijkheid om naar het Abtswoudse Bos te gaan of bijvoorbeeld de kinderboerderij te bezoeken. ”Op beide locaties is er voor de kinderen genoeg te ontdekken en te beleven. “Ze kunnen een tor bestuderen of een kip oppakken, voorbij kruipende slakken bekijken of lekker met hun blote voeten in het gras lopen.” Maar kunnen dingen buiten dan niet eng zijn? “Jazeker, maar ook dat is leerzaam. Door ze dingen te laten ervaren, overwinnen ze die angst en leren ze spelenderwijs ook dat je voorzichtig moet zijn.” Dat je buiten van alles tegen kunt komen, brengt voor de leidsters zelf ook verantwoordelijkheid met zich mee, en wellicht ook een beetje zelfoverwinning soms: “Ik kan moeilijk kinderen aanmoedigen om een spin te bekijken als ik daar zelf panisch op reageer.”

Weerstand
'Buiten' is bij Les Enfants zo belangrijk dat de kinderen op de locatie Abtswoude zelfs buiten kunnen slapen, in speciale, veilige, buitenbedden. Het resultaat kan volgens Diana nauwelijks onderschat worden: “Onderzoeken laten zien dat kinderen die buiten zijn meer weerstand opdoen.” En belangrijker nog: het buiten zijn doet de kinderen mentaal goed: “ Buiten vinden kinderen vrijheid en fantasie, een vredig plekje om tot jezelf te komen en de indrukken van de dag te verwerken. De sfeer op de groep is altijd ontspannen en prettig.” Dat beamen ook de ouders van de kinderen die vaak heel bewust voor Les Enfants hebben gekozen: “We krijgen hier kinderen uit de hele omgeving van Delft en omstreken. Hun ouders komen gericht omrijden omdat ze geloven in onze aanpak. En dat doe ik ook!”

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor een eerste kennismaking op www.kinderopvang-lesenfants.nl of neem contact op via tel. 015-8891818.

Meer berichten