Museum Prinsenhof lanceert een 360 graden museumtour door de nieuwe tentoonstelling Zilver (foto: Museum Prinsenhof).
Museum Prinsenhof lanceert een 360 graden museumtour door de nieuwe tentoonstelling Zilver (foto: Museum Prinsenhof).

Museum Prinsenhof lanceert 3D tour door nieuwe tentoonstelling

Algemeen

DELFT - Museum Prinsenhof Delft lanceert een 360 graden museumtour door de nieuwe tentoonstelling Zilver.

Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800. Bezoekers kunnen met deze tour virtueel langs circa tachtig meesterstukken lopen, waaronder nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de en 18de eeuw. De beelden zijn van een ongekend hoge resolutie. Bij zes zilveren objecten uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst kunnen bezoekers tot op het kleinste detail inzoomen en de stukken van alle kanten bekijken. De tour is online te volgen via www.prinsenhof-delft.nl/zilver.

De tentoonstelling zou op 27 maart jongstleden openen voor het publiek, maar is door de huidige omstandigheden omtrent het coronavirus nog niet in het museum voor bezoekers te zien. “Op deze manier kunnen wij bezoekers alvast een inkijk geven in deze tentoonstelling met topstukken uit de bloeitijd van de Delftse zilversmederij. We hopen dat bezoekers, na het zien van deze tour, de tentoonstelling ‘in het echt’ willen bezoeken zodra dat weer mogelijk is.”, aldus Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Routes
Er zijn twee routes: één waarin de bezoeker stap voor stap door de tentoonstelling loopt en één waarin de bezoeker de volledige vrijheid krijgt zelf rond te kijken. Een plattegrond met radar (ter oriëntatie) helpt de bezoeker hierbij. Tijdens de rondleiding zijn, net als in de tentoonstelling, geluidsfragmenten te horen en videobeelden te zien.

Techniek
De techniek, die door maker Visual Concepts gebruikt is, oogt simpel, maar is complex. Het opnemen van de virtuele tentoonstelling vergt specifieke regie en een zeer gedetailleerde voorbereiding. De tentoonstelling is opgebouwd vanuit specifieke standpunten gezien vanuit een bezoeker in de zaal waardoor het virtueel bezoeken van de tentoonstellingsruimte als levensecht kan worden ervaren. De techniek bestaat uit een combinatie van fotografie, film, animatie en programmeren. Hierdoor zijn de beelden en de tour van een ongekend hoge resolutie.

Naast deze nieuwe 3D tour heeft Museum Prinsenhof Delft nog meer digitaal aanbod. Zo belichten de social mediakanalen hoogtepunten uit de vaste collectie en is er op de website een pagina opgenomen met online activiteiten voor families.

Tentoonstelling
Voor het eerst in 50 jaar presenteert Museum Prinsenhof Delft een overzicht van het mooiste wat op dat gebied in Delft is gemaakt. In totaal zijn 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw, maar ook spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonie en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw. Laat u onderdompelen in een uniek spektakel van zilver, ontdek waarom de zilverkunst in de 17de eeuw vaak hoger stond aangeschreven dan de schilderkunst en hoe zilver generaties al jarenlang met elkaar verbindt. Tijdens de Opstand vluchtte Willem van Oranje in 1572 naar Delft. Dit had grote gevolgen voor de stad. Een aantal vooraanstaande zilversmeden uit Antwerpen kwam in zijn kielzog mee naar Delft, want waar het hof was. Het strak georganiseerde Delftse zilvergilde kon nu op topniveau gaan produceren. Vanaf het einde van de 16de eeuw tot en met halverwege de 17de eeuw werden in Delft absolute topstukken gemaakt. Grote meesters zoals vader en zoon Nicolaes en Adriaen de Grebber maakten fantastische drinkbokalen, nautilusbekers en tafelstukken voor de elite. Deze zilveren topstukken vormden het middelpunt van luisterrijke ontvangsten. In de 18de eeuw bedienden zilversmeden zoals Cornelis van Dijck en Dirk van de Goorberg de Delftse beau monde met topkwaliteit zilver naar de laatste Europese mode. De wijnkoelers, kandelaars, terrines, broodmanden en ook het tafelbestek en dienbestek zorgden ervoor dat hun gasten letterlijk schitterend werden ontvangen. Zilver markeert de grote gebeurtenissen in het leven, geeft duiding aan het sociale verkeer en verbindt generaties met elkaar, tot de dag van vandaag. Centraal in de tentoonstelling staat dan ook de sociale functie van de getoonde voorwerpen. Waarom werden deze stukken gemaakt? Waarom had de Nederlandse burgerij zoveel geld over voor deze spektakelstukken? Wat wilden ze ermee illustreren en hoe leidde dat tot de ongekende opbloei van het ambacht in Delft? De tentoonstelling biedt antwoordt op al deze vragen aan de hand van vier thema’s: pronken, ontvangen, verbinden en vieren. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan het maakproces en de kwaliteit van een aantal topstukken. In een korte film vertellen bezitters van zilver over de belangrijke rol die deze zilverstukken, ook op emotionele wijze, spelen in hun families.

Prachtige oude kunststukken (foto: D vd Goorberg).