De kinderen van C.K.V. Excelsior stonden te springen om afgelopen donderdag weer te korfballen
De kinderen van C.K.V. Excelsior stonden te springen om afgelopen donderdag weer te korfballen

Er komt weer reuring bij de Delftse sportclubs

Algemeen

DELFT - Na lang stilzitten mogen jeugdsporters zich sinds woensdag weer uitleven op de sportvelden. Maar vooral bij de jeugd van 13 tot en met 18 jaar kunnen nog lang niet alle remmen los vanwege de restrictie van anderhalve meter afstand. Hoe gaan de Delftse sportverenigingen hiermee om?

Door Cheyenne Toetenel

Na de persconferentie van premier Rutte vorige week stond bij de sportclubs iedereen meteen in de startblokken. Sportverenigingen in Delft zetten de poorten wagenwijd open voor de jeugd, maar wel met de nodige restricties.

Voetbal
DSV Concordia ging direct op de eerst mogelijke dag van start met de trainingen. Sierk Coolsma, voorzitter voetbal: "De opkomst was vrijwel honderd procent. Het leeft bij iedereen en ik denk dat sport hiermee bewijst de belangrijkste bijzaak van het leven te zijn." De trainingen voor kinderen tot en met 12 jaar zijn volgens Coolsma 'normale' trainingen, waar alleen een aantal elementaire maatregelen zijn getroffen. "Een volwassen trainer die op anderhalve meter afstand blijft, en ouders blijven buiten het sportpark. Verder uiteraard de RIVM-maatregelen en protocollen van de NOC*NSF, zoals het gesloten blijven van het clubhuis en de kleedkamers. De trainingen voor 13- tot en met 18-jarigen worden allemaal met maximaal een team op een half veld gegeven om de anderhalve meter afstand te houden. De oefeningen zijn aangepast en dus worden er geen partijtjes gespeeld of positiespellen. Na de eerste dag is iedereen er content mee, hoewel ze de duels wel missen."

Korfbal
Job van den Berg, bestuurslid van C.K.V. Excelsior, is blij met de versoepeling van de maatregelen. "Wij hebben gemerkt dat onze jeugdleden het korfballen echt hebben gemist." Aan de hand van de richtlijnen van het RIVM, de Gemeente Delft en de korfbalbond is in overleg met de andere verenigingen op het sportpark een plan van aanpak opgesteld. "De samenwerking verliep gelukkig erg soepel. Hierdoor konden onze jeugdleden afgelopen donderdag voor de eerste keer trainen. De belangstelling onder de jeugdleden is overweldigend. Vrijwel iedereen was aanwezig op onze eerste trainingsavond." Natuurlijk heeft ook de korfbalclub regels moeten opstellen. "Zo hebben we een 'Kiss and Ride'-zone ingericht voor het afzetten van de kinderen, blijven onze kantine en kleedkamers gesloten en desinfecteren we de materialen voor en na de trainingen. Voor de jeugdleden tot en met 12 jaar proberen we de trainingen daarnaast zo normaal mogelijk te laten verlopen." Training van de jeugd van 13 tot en met 18 jaar is een groter aandachtspunt, door de afstand die zij moeten bewaren. "Gelukkig hebben wij hele creatieve trainers die hier allemaal leuke oefenvormen op hebben bedacht. Al met al kijken we terug op een zeer succesvolle eerste trainingsavond."

Volleybal
Ook Wouter van Mierlo, bestuurslid van VVV Delta, vindt het fijn voor de jeugd dat ze hun teamgenoten weer kunnen ontmoeten. "Hopelijk biedt het sporten een fijne en gezonde uitlaatklep na al het binnen zitten." Uiteraard houdt ook de volleybalvereniging zich aan de regels. "Daarnaast is naast de trainer een extra toezichthouder aanwezig om te zorgen dat de maatregelen worden nageleefd. En aangezien binnen sporten niet mag, gaan wij de trainingen naar de beachvolleybalvelden buiten verplaatsen." Voor de jongeren van 13 tot en met 18 jaar zal het beteken dat er minder gezamenlijke oefeningen kunnen worden gedaan. "Onze jeugdtrainers zijn bezig om te bekijken welke oefeningen wel mogelijk zijn, bijvoorbeeld het doen van meer individuele kracht- en conditietrainingen." VVV Delta inventariseert nu de belangstelling onder de jeugd.

Hockey
Wessel Pil, voorzitter van hockeyclub Hudito, zegt het geweldig te vinden dat ze het verenigingsleven weer langzaam kunnen opstarten. "Sport neemt een belangrijke plaats in en waar het eerst vanzelfsprekend was, merk je hoe erg je het nodig hebt wanneer het niet mogelijk is." De hockeybond heeft spelvormen en oefeningen met de clubs gedeeld en ook de technische coördinatoren van Hudito hebben oefenstof bedacht, dus er is genoeg voor handen. "Voor de kinderen vanaf 13 jaar is het spelen van duels er even niet bij, maar omdat hockey geen contactsport is zijn er genoeg manieren te bedenken om hiermee om te gaan. De jongere jeugd kan naast oefeningen ook partijtjes spelen, omdat voor hen de afstandsregel niet van kracht is. Bij de allerjongsten zal het wel even wennen zijn dat er geen ouders langs de lijn staan!" Pil geeft aan er niet alleen te zijn voor de leden. Ook geïnteresseerden die kennis willen maken met hockey zijn welkom!