Sandra Haaksma neemt deze week plaats op de expressiestoel (Foto: Dimitri Pröbsting)
Sandra Haaksma neemt deze week plaats op de expressiestoel (Foto: Dimitri Pröbsting)

Sandra ziet de coronacrisis van binnenuit

Algemeen

DELFT – De Delftse Sandra Haaksma is unithoofd OK in het HagaZiekenhuis. Deze week neemt zij plaats op onze expressiestoel.

Door Cheyenne Toetenel

We kennen natuurlijk allemaal de ziekenhuisbeelden uit de media, maar Sandra maakt de coronacrisis als unithoofd OK van dichtbij mee. "Je ziet dat deze crisis echt wat met de mensen doet en dat iedereen zijn beste beentje voorzet. Ik ben dan ook trots op het ziekenhuispersoneel. Niet alleen op de zorgmedewerkers, maar ook op de schoonmakers en de facilitair medewerkers. Iedereen is nodig om te strijden tegen het coronavirus en iedereen draagt op zijn of haar eigen manier een steentje bij. Het is ook mooi om te zien dat het hele ziekenhuis nu een eenheid vormt."

Anders
In het ziekenhuis zijn maatregelen genomen, waardoor de situatie nu heel anders is dan normaal. "De reguliere zorg verloopt natuurlijk niet op de gebruikelijke manier. In eerste instantie is de COVID-zorg heel belangrijk, maar andere patiënten natuurlijk ook. Je kunt minder mensen lijfelijk zien en hebt meer telefoonafspraken. Er is minder bezoek en dat doet wat met mensen. Er heerst toch wel angst onder patiënten. Dat heeft een beetje te maken met onwetendheid en berichtgeving in de media, maar je ziet echt dat mensen worden geraakt."

Steun
Het wordt nu wel iets rustiger in de ziekenhuizen, met name op de IC, maar er wordt nog steeds keihard gewerkt. "Door het zorgtekort is de werkdruk hoger en moet het personeel een stukje harder gaan lopen." Voor dat harde werk ontvangt het zorgpersoneel veel dankbaarheid. "We worden ontzettend gesteund door andere partijen en ontvangen veel cadeautjes. Het is heel fijn dat wij nu zo veel waardering krijgen, maar eigenlijk doen we gewoon ons werk. Ja, het is druk, maar dit is wel wie we zijn en waar ons hart ligt. Wij doen wat wij altijd doen, alleen nu net wat meer!"

Boodschap
Voor alle lezers, heeft Sandra nog een belangrijke boodschap: "Houd alsjeblieft de landelijke en regionale maatregelen in acht. Het is een zeer besmettelijk virus en daarom zijn die maatregelen ook echt wel noodzakelijk. Je kan het virus niet tegengaan, maar door gepaste afstand te houden kun je wel zorgen dat de kwetsbaren worden beschermd. Heb een beetje geduld en blijf vooral gezond!"

Delft op Zondag TV
Benieuwd geworden naar het hele verhaal van Sandra? Bekijk dan zondag de video van Delft op Zondag TV op onze socialemediakanalen!