Daklozenopvang van Perspektief aan de  Spoorsingel
Daklozenopvang van Perspektief aan de Spoorsingel

'Perspektief gaat goed om met de coronacrisis'

Algemeen

DELFT - Het coronavirus heeft Nederland in haar greep en dat is sterk merkbaar. Dat wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven, is ons allen inmiddels bekend. Echter zijn er ook genoeg Nederlanders die geen 'thuis' hebben. Daardoor heeft de daklozenopvang het druk, zo ook Stichting Perspektief.

Door Svjetlana Zivkovic

"De opvang is gewoon open. Gelukkig heeft Perspektief in 2018 een renovatie voor de nachtopvang kunnen doorvoeren waardoor wij voldoen aan alle door het RIVM gestelde richtlijnen voor opvanglocaties", vertelt Hélène van Kampen van Stichting Perspektief. "Daarnaast is het jammer dat vele vormen van dagbesteding door het virus niet meer kunnen plaatsvinden, in verband met de anderhalve meter afstand, en het een beperking oplevert voor sociale contacten en structuur. Naarmate de weken verstrijken zijn de regels rondom Corona ook een soort van nieuwe structuur geworden, net als voor iedereen."

Contact met cliënten
"Wij proberen net zo veel contact te hebben met onze cliënten als voor de coronacrisis; alleen houden wij nu de gepaste afstand. Hiervoor maken wij gebruik van beeldbellen, maar ook van face tot face gesprekken waarbij wij de gepaste afstand in acht nemen. Wij spreken bijvoorbeeld ergens buiten af. Zolang de medewerkers en cliënten geen klachten vertonen, is dit mogelijk. Er is voldoende ruimte, maar wij hanteren hier ook de regels van het RIVM. Dat betekent dat wij niet meer dan twee cliënten op een kamer plaatsen."

Verspreiding
"Wij houden ons zeer strikt aan de geldende hygiënemaatregelen; dus mensen moeten vaak de handen wassen, we hebben zelf een extra wasunit hiervoor geplaatst. Daarbuiten maken we heel vaak schoon, speciaal de oppervlakten die veel gebruikt worden, zoals deurklinken, lichtknoppen, afstandbediening, toiletten etc. Verder nemen wij bij binnenkomst de temperatuur op van de cliënten. Om de richtlijnen met betrekking tot afstand te volgen wordt er ook volgens rooster gegeten. Als we nu de maaltijd gezamenlijk zouden gebruiken, dan kunnen wij niet voldoen aan de 1,5 m richtlijn. Dus dit doen wij nu in groepjes. Er is nog geen sprake van besmetting met het coronavirus binnen de daklozenopvang. Wij hebben dagelijks contact met de gemeente, dus indien dit wel het geval is, dan wordt er door de gemeente een alternatief aangeboden."

Welzijn van daklozen
Dat mensen zich druk maken, is geen geheim. "De ene persoon maakt zich druk om zijn of haar gezondheid en volgt het nieuws op de voet en volgt alle regels op. De andere persoon kijkt er anders tegenaan en verwacht niet dat de besmetting hem of haar zal treffen en gaat daar wat nonchalanter mee om en moet vaker worden aangesproken. De ene voelt zich minder veilig en de ander duidelijk wel. We merken nu een tendens, die we ook landelijk zien onder de mensen, dat men zich wat nonchalanter gaat opstellen tegen de opgelegde richtlijnen. Duidelijk hanteren en aanspreken op de hygiëne maatregelen blijft daarbij."