Logo delftopzondag.nl
De vrijwilligers van het Rode Kruis bereiden zich voor op acties
De vrijwilligers van het Rode Kruis bereiden zich voor op acties (Foto: )

Rode Kruis in actie tegen coronavirus

DELFT - Het Rode Kruis komt wereldwijd in actie tegen het coronavirus. Ook de afdeling Delft en Midden-Delfland houdt de situatie nauwlettend in de gaten en heeft vrijwilligers klaarstaan om te helpen waar dat nodig is.

De ongekende omvang van het coronavirus zorgt ervoor dat hulp aan het Rode Kruis wordt gevraagd. Veel gediplomeerde en getrainde EHBO’ers staan paraat, maar ook andere vrijwilligers kunnen helpen met bijvoorbeeld telefonisch vragen beantwoorden van mensen. Alle reguliere activiteiten, zoals EHBO-cursussen en workshops, zijn vooralsnog tot 1 mei geannuleerd.

Hulp in de regio
Tijdens de coronacrisis wordt op regionale schaal gewerkt. Voor de coördinatie is een District Actie Centrum Haaglanden opgestart. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de veiligheidsregio, GHOR, GGD, Doktersposten en verdere hulpdiensten. Een team van coördinatoren heeft een overzicht gemaakt van de beschikbaarheid van de hulpverleners, om de hulp in de regio in goede banen te leiden. Zo is hulpverlener Patrick ingezet bij een daklozenopvang in Den Haag, om te ondersteunen bij praktische zaken. "Die taken sluiten niet altijd direct aan bij EHBO-werkzaamheden, maar ook deze zijn hard nodig. Wij zijn er om mensen te helpen, dus ook dit hoort erbij." Daarnaast ondersteunen de vrijwilligers huisartsenposten met telefoondiensten. De verwachting is dat er zeer binnenkort meer hulp nodig is, ook in Delft. Daarom is al veel voorbereidend werk gedaan door o.a. Patrick en zijn collega-vrijwilligers Robin en Eray. "De bus, alle materialen en gediplomeerde EHBO'ers staan klaar, zodat wij direct in actie kunnen komen indien hulp wordt gevraagd. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers vanuit ons burgerhulpnetwerk Ready2Help. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom! Stuur een mail naar dac.haaglanden@redcross.nl "

Hulplijn
Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor kwetsbare mensen. Heb je een luisterend oor, advies of hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Neem dan contact op via 070-4455888. Het Rode Kruis breidt de hulplijn in de regio nog wat verder uit, door zelf actief mensen te benaderen. "Dat doen wij bij onze bekende groepen, veelal eenzame ouderen of andere kwetsbare personen." De afdeling roept daarnaast op om zoveel mogelijk hulp te vragen in de omgeving. "Vraag of de buurman je hond wil uitlaten of een nichtje boodschappen wil halen. Is dat niet mogelijk? Dan zijn wij er!" Bel daarvoor met de landelijke hulplijn. Voor vragen over hulp of bijdragen als vrijwilliger zijn ze ook bereikbaar via info.delft@rodekruis.nl.

Meer berichten