Logo delftopzondag.nl
Na regenval zijn paden in het Wilhelminapark onbegaanbaar door plassen en blubber
Na regenval zijn paden in het Wilhelminapark onbegaanbaar door plassen en blubber (Foto: )

'Stop de verloedering van het Wilhelminapark!'

DELFT - Een wandeling door het Wilhelminapark is voor velen minder plezierig dan vroeger. Grote regenplassen en modderige grasvelden gooien roet in het eten. Het park heeft volgens wandelaars en belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier meer onderhoud nodig dan het nu krijgt.

Door Cheyenne Toetenel

Het Wilhelminapark is aangelegd in de jaren '30 en oorspronkelijk geïnspireerd op de Engelse landschapsstijl. Slingerende waterpartijen, doorkijkjes over glooiende gazons, een mooie grote vijver en bijzondere beplanting, dat is hoe het park er in 'die goeie ouwe tijd' bijstond. Daarvan is niet veel meer over, volgens omwonenden. De slechte staat van het gebied maakt het voor hen haast onmogelijk een prettige wandeling door het park te maken. De oproep aan de gemeente is dan ook om het park eens grondig aan te pakken.

Blubber
"Het is een grote puinzooi", aldus een 82-jarige omwonende. "Het park is de laatste jaren compleet uitgewoond. Het oppervlaktewater dringt niet meer in de grond en overal blijven plassen staan. Je moet er zowat met een roeiboot doorheen om het park te kunnen betreden." Niet alleen de paden zijn onbegaanbaar, een tussenstop bij een van de bankjes zit er voor hem ook niet in. "Het is een grote blubberpartij. Hetzelfde geldt voor de speelplaats. Kinderen moeten de drassige bende betreden om daar te kunnen komen."

Onderhoud
De afgelopen jaren zijn door de gemeente maatregelen genomen om de staat van het park aan te pakken. "De gemeente heeft - binnen de beschikbare middelen – steeds een stukje groot onderhoud aan het park uitgevoerd", aldus een woordvoerder. "Voorgaande jaren de beschoeiing, paden en speelplek en afgelopen jaar de renovatie van de natte gazons en plantvakken achterin het park." In die aanpak kan de bewoner zich niet vinden. "Er is nauwelijks iets gedaan en wat wel is gedaan, is op een onjuiste manier uitgevoerd. Ik heb het gevoel dat ze er totaal geen verstand van hebben. Zo is medio oktober grond aangevoerd, waar tot op de dag van vandaag niets mee is gebeurd. Bouwplaten zijn te lang blijven liggen, waardoor het gras eronder is verstikt en grote trekkers hebben schade toegebracht aan de grond en de beplanting. Struiken en bomen worden gesnoeid, maar de takken blijven in het park liggen." Meneer ziet regelmatig werknemers van Werkse! bezig in het park, maar heeft het idee dat zij niet de juiste opdrachten meekrijgen. "De opdrachtgevers komen op mij niet vakbekwaam over. Daar moet toch echt verandering in komen, zodat iedereen de juiste sturing krijgt."

Beplanting
Martine Venema van Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier erkent het achterstallige onderhoud aan het Wilhelminapark. "Ook ik loop dagelijks met mijn hond door het park en zie dat het achteruitgaat. Er is nu wel onderhoud, maar dat is niet de juiste manier voor de bijzondere bomen en planten die het park rijk is. Zo had je hier altijd prachtige rododendrons, die nu verstikt zijn doordat het onkruid niet goed is verwijderd. Het park heeft meer onderhoud nodig dan het nu krijgt."

Vertrouwen
Kort geleden heeft een gesprek plaatsgevonden, waarin bestuursleden van de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier hun zorgen hebben geuit aan een gemeenteambtenaar met groen in zijn beheer. "Wij hebben aangewezen dat het anders moet." Wat er dan precies anders moet? "Het mag van ons allemaal wel wat sneller, zodat zeldzame planten worden gespaard. In ieder geval was het een goed gesprek en hebben wij het idee dat de problematiek nu bekend is bij de gemeente. Wij hebben er vertrouwen in dat er vanaf heden meer aandacht aan het park zal worden besteed. Wij zullen de voortgang uiteraard nauwlettend in de gaten houden en aan de bel trekken indien toch niet genoeg haast wordt gemaakt." Martine laat weten wel begrip te hebben voor de situatie. "Het is lastig om het park mooi en droog te houden in tijden van regen. Toch hoop ik dat ons gesprek wat teweeg heeft gebracht en wij binnenkort weer kunnen genieten van een prachtig park."

Plannen
De woordvoerder van de gemeente laat weten dat er inderdaad meer onderhoud zal volgen. "De werkzaamheden worden weer voortgezet als de grond wat is opgedroogd. Deze zomer gaan we de onderhoudsbehoefte van de bomen in het park in beeld brengen. Daarnaast wordt in het nog vast te stellen nieuwe beheerplan 'Groen en water' opgenomen dat in de komende planperiode van 4 jaar afzonderlijke beheer en onderhoudsplannen voor de parken worden gemaakt."

Cheyenne Toetenel
Meer berichten