De deuren van het restaurant van John Gillemans, Willem van Oranje, blijven voorlopig gesloten 
(Foto: Dimitri Pröbsting)
De deuren van het restaurant van John Gillemans, Willem van Oranje, blijven voorlopig gesloten (Foto: Dimitri Pröbsting)

Begrip overheerst, ondanks grote zorgen horecaondernemers

Algemeen

DELFT - De Delftse horeca wacht pittige tijden na de verplichte sluiting door het coronavirus. Ondanks dat er veel zorgen zijn over de toekomst van de horecaondernemingen, overheerst begrip voor het besluit.

Door Cheyenne Toetenel

Het waren ongekende taferelen afgelopen zondag. Waar veel horecamedewerkers om 17.30 uur nog hun gasten voorzagen van een hapje en een drankje, waren horecaondernemers een half uur later genoodzaakt hun zaak te sluiten. Velen zagen de sluiting van alle restaurants, bars en cafés wel aankomen. Toch was de snelheid waarmee dit ging voor iedereen een verrassing. Zo ook voor John Gillemans, eigenaar van het sfeervolle Grand Café Willem van Oranje gelegen aan het marktplein.

Begrip
John sloot zijn restaurant direct na het besluit van het kabinet. Hij kan heel goed begrijpen dat deze maatregel genomen wordt, hoe zuur het ook is voor Nederlandse horecaondernemers. "Er is nooit een goed moment voor zo'n heftige maatregel en het is vervelend dat onze omzet naar nul gaat, maar het is even nodig. Dat zullen de meeste horecaondernemers met mij eens zijn."

Voedselvoorraad
Door de plotselinge sluiting is John met een grote voedselvoorraad blijven zitten. Waar veel andere restaurants in de omgeving van een nood een deugd maken en ervoor kiezen een afhaal- en bezorgdienst uit de grond te stampen, is dat voor hem geen optie. "Daarmee ga je in het vaarwater zitten van bestaande bezorgrestaurants. Dat zij de dupe zouden worden van mijn noodkreet, dat vind ik niet netjes." John heeft er dan ook voor gekozen om zijn overgebleven producten te verdelen onder het personeel. "Maar helaas heb ik ook veel moeten weggooien."

Gevolgen
Het belooft een onzekere tijd voor John en zijn concullega's te worden. Er komt niets binnen, maar alle kosten gaan de komende weken gewoon door. Huur, salarissen en noem maar op. Toch heeft John nog niet gebruikgemaakt van de aangekondigde steun vanuit de overheid. "Het zijn goede maatregelen, maar ik wil eerst meer duidelijkheid over de situatie voordat ik mij aanmeld. Pas dan kan ik er echt goed op anticiperen en een plan opzetten." Hoe hij er nu voor zorgt dat zijn zaak na al die jaren niet ten onder gaat? "Gelukkig heb ik nog een buffer. Ik heb er nu nog vertrouwen in dat het, eventueel met hulp van de overheid, vol te houden is en mijn personeel in dienst kan blijven. Maar dan moet het natuurlijk niet te lang duren, want als dit zo doorgaat wordt het een moeilijk jaar waarin wij moeten strijden om te overleven."

Bezig blijven
De komende tijd zitten John en zijn personeel in ieder geval niet stil. "We houden onszelf maar bezig met het opknappen van het restaurant. In principe niet nodig, maar meer een noodoplossing om bezig te blijven. Hier en daar een beetje klussen, schuren en verven. En dan hopelijk weer snel aan de slag!"