Arend Smit is vrijwilliger voor Stichting Present Delft (Foto: Koos Bommelé).
Arend Smit is vrijwilliger voor Stichting Present Delft (Foto: Koos Bommelé). Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Arend Smit

Algemeen

DELFT - Vrijwilligerswerk zit in het bloed van Arend Smit (52). Stilzitten niet, want met veel plezier en belangstelling doet Arend vrijwilligerswerk bij Stichting Present Delft en hij is ook zeker niet van plan om hiermee te stoppen.

Door Svjetlana Zivkovic

Arend Smit zet zich al zes jaar in voor Stichting Present Delft. "De formule van Stichting Present spreekt me erg aan. Ze willen dat het vanzelfsprekend wordt om je in te zetten voor de medemens in een kwetsbare positie. Ik had de website van Stichting Present gevonden en het type werk sprak me direct aan", vertelt Arend. "Ik wilde iets goeds doen voor een ander. Sommige mensen hebben een duwtje in de rug nodig om boven een situatie uit te komen. Dat vind ik belangrijk."

Vrijwilligershart
Dit is niet de eerste keer dat Arend zich vrijwillig inzet voor een goed doel. "Ik heb een verleden met vrijwilligerswerk. Zo heb ik bijvoorbeeld bij de Voedselbank geholpen en ook heb ik een tijdje op de school van mijn dochter geholpen met voorlichtingstaken. Vrijwilligerswerk doe ik naast het gezinsleven en mijn betaalde baan. Bij Stichting Present Delft ben ik lid van een flex-groep. Daar help ik met klusjes als verven en tuinaanpak, maar ik coördineer ook projecten. Dat houdt in dat ik intakes doe om te kijken of de klus te realiseren is, welke materialen en hoeveel vrijwilligers er nodig zijn. Vervolgens schrijf ik het plan en communiceer met vrijwilligers en de verwijzende instantie. Je maakt van alles mee. Het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt ging om een gezin waarbij de man een reclasseringsachtergrond had en de vrouw met kinderen beperkte inkomsten en nauwelijks een steunend netwerk had. Daar werden zij op aangekeken en ze raakten geïsoleerd. Zij moesten uit die situatie getild worden en toen heeft Stichting Present Delft een hele verhuizing voor ze geregeld waarbij ook het nodige verf- en sauswerk in de nieuwe woning is gedaan."

De stichting
Stichting Present is zes jaar gelden in Delft opgericht en is bedoeld voor mensen die een beperkt netwerk hebben, financieel krap zitten en hulp nodig hebben in en om het huis. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van de tuin of het uitruimen van een kamer, maar er zijn ook sociale projecten. Denk aan wandelen met ouderen of spelletjes doen met mensen met een handicap. Hulpverleners/begeleiders kunnen een aanvraag indienen bij Stichting Present. Op het moment dat er een aanvraag is ingediend, wordt door de projectcoördinator bekeken of dit te realiseren is en wie de vraag kunnen uitvoeren. Als er een match is met een groep vrijwilligers, dan kan het plan uitgevoerd worden. Vorig jaar heeft Stichting Present maar liefst 170 projecten met succes uitgevoerd


Ken jij een vrijwilliger, die zich met passie en al inzet voor een goed doel en eens in de spotlights moet worden gezet? Mail dit dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week wel in Delft op Zondag!