Henk (l) en Leo zijn trots op de Award, maar vooral blij met hun cursisten. (Foto: EvE)
Henk (l) en Leo zijn trots op de Award, maar vooral blij met hun cursisten. (Foto: EvE)

"Dat cursisten zó blij met ons zijn is de kroon op het werk"

Algemeen

DELFT Trots zijn ze; Leo, Henk en Xandra, de instructeurs van Verkeersschool Niels. Ze ontvingen de 'Gold Award' voor Delftse autorijschool van het jaar 2019. "We willen alle stemmers hartelijk bedanken!

Tijdens het Award Festival van de Nationale Auto Awards op 20 januari kregen Leo en Henk het certificaat uitgereikt door model en presentator Kim Kötter. Aan de verkiezing deden zestien Delftse rijscholen mee. "We ontvingen eigenlijk twee Gold Awards", zegt Leo blij. "Eén voor de hoogste waardering, en de ander voor de meeste stemmen." Die stemmers, dat waren vooral eigen cursisten en oud-cursisten. "Wij zien dit dus vooral als een waardering voor de wijze waarop wij werken en les geven", aldus Leo. "We zijn met elkaar nu zo'n 25 jaar bezig, en dit is dan toch een beetje de kroon op het werk." Dat ze hun werk goed deden, merkten de instructeurs natuurlijk al langer. "Wat zo leuk is, is dat we nu ook jonge cursisten krijgen waarvan de ouders zelf bij ons les hebben gehad. Het gaat dus van generatie op generatie door. Dat kan natuurlijk alleen als je al lang bezig bent, maar het geeft ook aan dat mensen hele goede herinneringen en veel vertrouwen in ons hebben", voegt Henk er aan toe. Henk zit al al meer dan 30 jaar in het rijschoolvak, waarvan 25 jaar samen met Leo. Xandra kwam er iets later bij. "Daar zijn we blij mee, want sommige cursisten vinden het fijn om les vaneen vrouw te krijgen."

Goede chauffeur
Maar wat maakt nu dat Verkeersschool Niels er zo goed uitspringt? "Veel verkeersscholen schermen met slagingspercentages, maar dat zegt niet alles", vindt Leo. "Wij streven er vooral naar om individueel een goede chauffeur af te leveren, en dat lukt. Soms krijgen we daar zelfs van de examinator een pluim voor. Zo'n resultaat bereik je alleen door echt op maat les te geven. Daarbij staat verkeersinzicht centraal. We hebben in de auto ook boekjes liggen, en een klein whiteboard om situaties te schetsen. We stappen ook wel eens uit om een lastige verkeerssituatie, zoals een ingewikkelde rotonde, goed te bestuderen." "Daarbij krijgen we ook vaak complimenten over de manier waarop wij werken", vertelt Henk. "Onze professionaliteit, en vooral de rust die we uitstralen. 'Jullie kunnen alle situaties aan en schelden niet', zeggen ze dan." Een een goede sfeer in de auto komt natuurlijk het leerproces ten goede.

Vele jaren ervaring en goede resultaten betekenen niet dat Leo, Henk en Xandra op hun lauweren rusten; "Wij moeten zelf ook iedere vijf jaar opnieuw examen doen en wij doen zelf ook steeds nieuwe cursussen. Het blijft een vak dat net zo dynamisch is als het verkeer zelf."