<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Kempinga en Wessels (Mevrouw Meijer), Van der Mark, Van der Woude, Steenbergen (Van Wijnen) en Janson (Foto: Koos Bommelé)
Kempinga en Wessels (Mevrouw Meijer), Van der Mark, Van der Woude, Steenbergen (Van Wijnen) en Janson (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

PRO Grotius viert hoogste punt!

DELFT - Het moment dat leerlingen de nieuwe Praktijkschool PRO Grotius in gebruik kunnen nemen komt steeds dichterbij. Afgelopen woensdag werden de ontwikkelingen alvast feestelijk gevierd, met wethouder van Onderwijs Hatte van der Woude.

Voor de start van het nieuwbouwplan moeten wij vier jaar terug in de tijd, toen werd besloten dat een bestaand schoolgebouw aan de Vulcanusweg nieuw leven moest krijgen. Liesbeth Janson van Studio Huijgens kwam met een ontwerp waarin oud en nieuw samenkomen: "Het was even puzzelen hoe het gebouw het beste zou functioneren met zo min mogelijk sloopwerk, maar het is een mooi geheel geworden en ook nog heel duurzaam. De nieuwe school is gasloos en er is behoorlijk geïnvesteerd in isolatie." Directeur van de Praktijkschool, Patrick van der Mark, vult aan: "Het is fijn dat alle neuzen dezelfde kant op staan. De welwillendheid van de gemeente en andere betrokkenen is mooi om te zien."

Zelfvertrouwen
Praktijkonderwijs is een bijzondere vorm van onderwijs. "Waar bij andere scholen de nadruk ligt op kwalificaties, gaat het bij ons ook om persoonsvorming", vertelt Van der Mark. "Wij coachen de kinderen op het gebied van sociale vaardigheden." Alle leerlingen die op deze school terechtkomen hebben te horen gekregen dat zij niet naar het vmbo mogen. "Dat heeft vaak invloed op het zelfvertrouwen. Er zijn er maar weinig die blij zijn dat ze naar deze school moeten." Met de nieuwe school moet dat gevoel worden gekanteld. "Het nieuwe gebouw heeft veel meer uitstraling, waardoor de kinderen echt iets hebben om trots op te zijn."

Ontwikkeling
Van der Mark ziet het zorgen dat leerlingen op de juiste plek terechtkomen als zijn persoonlijke missie. "Dat moet lukken met onze nieuwe school, want ze krijgen daar de kans om uit te zoeken wat ze willen en kunnen." De school is straks helemaal afgestemd op het specifieke onderwijs en huisvest de praktijklokalen voor Kunst & Cultuur, Techniek, Horeca, Zorg & Welzijn, Detailhandel en Mode & Textiel. Door de combinatie van stages, theorie- en praktijkvakken krijgen de leerlingen een sterke basis mee, waardoor zij na het behalen van het praktijkschooldiploma passend werk of een vervolgopleiding kunnen vinden. Naast de praktijklokalen biedt de nieuwe locatie ruimte voor een moestuin en restaurant. "Buurtbewoners kunnen straks langskomen voor een kopje koffie en een taartje, waardoor de leerlingen direct deel uitmaken van de maatschappij." Na de zomervakantie zullen de eerste lessen op de nieuwe locatie plaatsvinden.

 

Cheyenne Toetenel

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>