Het Beroepenfeest van Delft on Stage vindt dit jaar wederom plaats in Sporthal de Buitenhof
Het Beroepenfeest van Delft on Stage vindt dit jaar wederom plaats in Sporthal de Buitenhof

Delft On Stage: kansen voor scholieren én bedrijven

Algemeen

DELFT - Op 19 maart gaat het Beroepenfeest van Delft On Stage weer van start. Sporthal De Buitenhof is opnieuw de plek waar bijna duizend Delftse vmbo-leerlingen en ruim 200 beroepsbeoefenaren uit allerlei branches elkaar ontmoeten.

John Wolff (15) is zo'n scholier. Hij is derdejaars leerling van het Christelijk Lyceum Delft, locatie Obrechtstraat en het is de tweede keer dat hij naar Delft On Stage gaat. "Vorig jaar wist ik niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Ik dacht 'we kijken wel wat er gebeurt'", herinnert hij zich. De twee matches die hij toen maakte, hadden allebei met transport te maken: "Ik wil misschien wel vrachtwagenchauffeur worden, dus ik heb bedrijven gezocht die chauffeurs nodig hebben. Ik mocht meerijden bij Post-Kogeko, en ook bij Avalex." Natuurlijk had hij van tevoren ook wel eens nagedacht over wat zo'n vak inhoudt, "maar nu had ik de kans om het ook een keer echt te zien en mee te maken. Dat was leuk en het helpt me ook wel bij het oriënteren." Ook dit jaar wil John zeker een transportbedrijf zoeken, maar hij kijkt ook wel in andere richtingen: "Ik werk sinds kort bij een supermarkt, en ik heb gemerkt dat je daar ook best veel kansen krijgt en kan doorstromen. Supermarktmanager vind ik ook wel interessant." Naast zijn werk in de supermarkt doet John, dankzij zijn maatschappelijke stage, ook vrijwilligerswerk in de bejaardenzorg. "Maar die kant zie ik mezelf toch niet zo snel op gaan."

Match maken
En zoals John zijn er dus nog honderden andere scholieren in Delft. Ze staan al jong voor een keuze van studie en loopbaan. "Het is belangrijk om scholieren goed te begeleiden bij hun studiekeuze. Zo wordt schooluitval voorkomen", legt On Stage projectleider Judith van Beek uit. "Delft On Stage helpt daarbij. Tijdens het Beroepenfeest komen ze in contact met beroepsbeoefenaren", Vorig jaar waren er meer dan tweehonderd, uit allerlei branches in Delft; zorg en welzijn, techniek, groen en natuur en handel en economie. Met bedrijven die hen aanspreken gaan ze in gesprek en bij wederzijdse interesse maken ze een 'match'; een afspraak voor een bezoek aan het bedrijf tijdens de Doe Dag, dit jaar op 31 maart. Zo krijgen ze een kijkje in de keuken en kunnen ze ontdekken of het beroep echt inhoudt wat ze zich erbij voorstellen. Voor bedrijven en ondernemers is dit dan weer een uitgelezen kans om jongeren te interesseren voor hun branche en bedrijf. Zo snijdt het mes aan twee kanten!" al aangemelde beroepsbeoefenaar of nu meedoen? Op 10 maart is er een informatiebijeenkomst bij de Brasserij en iedereen is welkom. Wel even aanmelden bij Judith via mail@delftonstage.nl