Het VOC-schip ‘Statenjacht Utrecht’ vaart een week lang door Delft
Het VOC-schip ‘Statenjacht Utrecht’ vaart een week lang door Delft

Vaar mee met de VOC!

Algemeen

DELFT - Vaar mee op een VOC-schip langs de historische plekken van Delft.

Het schip is een replica van een statenjacht uit de Gouden Eeuw en werd gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen. Ruim honderd werkloze jongeren hebben zes jaar lang aan het indrukwekkende schip gewerkt. De bouwtekeningen die zijn gebruikt komen uit 1746 en liggen in het Scheepvaartmuseum.
Het VOC-schip 'Statenjacht Utrecht' vaart een week lang door Delft en dagelijks zijn er vaartochten mogelijk. Een verteller aan boord brengt de geschiedenis van de porseleinhandel in de Gouden Eeuw weer tot leven. De omstreden VOC-handelaren haalden vroeger het eerste 'blauw-op-wit' porselein uit China en brachten het naar Nederland, waar het al snel populair werd. Dit leidde tot de geboorte van Delfts blauw aardewerk zoals dat nu wereldwijd bekend is als typisch Nederlands product.
In verband met het themajaar de Gouden Eeuw laat Heinen Delfts Blauw de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld binnenvaren per VOC-schip. Het schip blijft na het feestelijke onthaal van de vazen op 13 december nog een week in Delft, waarbij een vaartocht één van de vele activiteiten is. Combineer de vaartocht met een rondleiding door PAAUW de Delfts Blauw Fabriek om alles te weten te komen over het ontstaan van Delfts blauw aardewerk of probeer zelf de kunst van het Delfts blauw schilderen tijdens een workshop. Ook sluit er een stadswandeling aan op de vaartocht die langs historische gebouwen uit de Gouden Eeuw leidt. Deze wandelroute is aan boord van het schip gratis verkrijgbaar.

Opstappen kan bij PAAUW de Delfts Blauw Fabriek of bij de Zuidkolk in Delft. Van maandag 16 tot en met donderdag 19 december zijn er dagelijks meerdere vaartochten mogelijk. Tickets via www.degrootstedelftsblauwevazen.nl.