<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De coalitie Kansrijke Start v.l.n.r. Jeannette Smienk  (Humanitas), Marleen Sterker (GGD Haaglanden), Carina Hilders (Reinier de Graaf ziekenhuis), Hatte van der Woude (Wethouder jeugd, onderwijs, integratie en emancipatie), Edith van den Berg ( Delft Support), Sjaak van der Linden (Delft voor Elkaar), Ron Boumans (JGZ Zuid-Holland West), Dirk Pons (DSW zorgverzekeraar) en Marijke Helderman (VSV Reinier) Foto: Frank van der Burg
De coalitie Kansrijke Start v.l.n.r. Jeannette Smienk (Humanitas), Marleen Sterker (GGD Haaglanden), Carina Hilders (Reinier de Graaf ziekenhuis), Hatte van der Woude (Wethouder jeugd, onderwijs, integratie en emancipatie), Edith van den Berg ( Delft Support), Sjaak van der Linden (Delft voor Elkaar), Ron Boumans (JGZ Zuid-Holland West), Dirk Pons (DSW zorgverzekeraar) en Marijke Helderman (VSV Reinier) Foto: Frank van der Burg (Foto: FRANK VAN DER BURG)

Kansrijke start voor alle kinderen in regio Delft

DELFT - Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. Dit is het uitgangspunt van de Delftse coalitie 'Kansrijke Start' die deze week werd opgericht in het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Bestuursleden van negen organisaties (Gemeente Delft, Reinier de Graaf, zorgverzekeraar DSW, Delft voor Elkaar, ZEL, Verloskundig Samenwerking Verband Reinier, JGZ Zuid-Holland West, Delft Support) tekenden een samenwerkingsovereenkomst om hulp aan (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare situatie te verbeteren.

Slechte start
De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede gezondheid en ontwikkeling later in het leven. Teveel kinderen hebben een slechte start door bijvoorbeeld vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden kunnen daarbij een rol spelen. De belangrijkste vraag: Hoe maak je in deze eerste periode samen een positief verschil voor ouders en kind in een kwetsbare situatie?

De coalitiepartners die betrokken zijn bij de eerste jaren van een kind, zoals eerste en tweedelijns verloskundigen, jeugdgezondheidswerkers en vrijwilligersorganisaties die informele hulp bieden binnen het medische en sociale domein, gingen met elkaar in gesprek met als uiteindelijke doel een gezamenlijk aanpak. Centraal in de discussie stond het verhaal van tienermoeder Adonia, die vertelde over haar moeilijke situatie en de hulp die ze als kersverse moeder kreeg van Mirjam, jeugdverpleegkundige van JGZ.

Samen verantwoordelijk
Met deze coalitie tonen de partners zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de eerste 1000 dagen van een kind in de regio Delft. Tot nu toe werkten de partners teveel in gescheiden werelden. Op individueel niveau waren er wel verbindingen, maar niet organisatiebreed. Wethouder Hatte van der Woude: "Met deze coalitie creëren we de ruimte om gezamenlijke opgaven op te pakken. Door drempels weg te nemen, zorgen we er samen voor dat (aanstaande) ouders zich meer gehoord en beter geholpen voelen."

Zorgbehoefte
Carina Hilders, directeur Reinier de Graaf ziekenhuis: "Wanneer professionals in de geboortezorg eerder en gerichter partners betrekken bij sociale problematiek van patiënten, kunnen problemen worden voorkomen. Samen optrekken en kijken naar de echte zorgbehoefte, voor zorg op maat. Het verbetert de zorg aan aanstaande, kwetsbare moeders en vergroot de kans op een Kansrijke start voor kinderen. Dat willen we samen bereiken."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>