Wethouder Stephan Brandligt (r.) en Rabobank Zuid-Holland Midden directievoorzitter Tjerk-Martijn Mulder ondertekenen de E-deal
Wethouder Stephan Brandligt (r.) en Rabobank Zuid-Holland Midden directievoorzitter Tjerk-Martijn Mulder ondertekenen de E-deal

Concreet zakelijk vastgoed verduurzamen

Algemeen

DELFT - Rabobank en gemeente Delft gaan samenwerken aan een Energieneutrale stad in 2050. Ze gaan daarvoor ondernemers helpen hun vastgoed te verduurzamen. Deze week tekenden beide partijen daarvoor de E-deal 'duurzaam zakelijk vastgoed Delft'.

Hiermee bekrachtigen Rabobank en gemeente hun samenwerking om te streven naar minder CO2-uitstoot in Delft. Ruim 50 procent van de CO2-uitstoot binnen de gemeente Delft komt van bedrijven. "Met deze E-deal kunnen we met elkaar nog veel voor elkaar krijgen", aldus wethouder Stephan Brandligt. Hij ondertekende de E-deal namens de gemeente Delft.

Succesvolle pilot
Dit is niet de eerste samenwerking die de gemeente daarvoor is aangegaan. De gemeente heeft afgelopen jaar in nauwe samenwerking met Bedrijvenkring Schieoevers het succesvolle project Verduurzaming Schieoevers opgezet. De Rabobank is kort na de start ook betrokken geraakt. "We zijn erg enthousiast geraakt over dit project", zegt directievoorzitter Tjerk-Martijn Mulder van Rabobank Delft. "Daarom willen we het samen met de gemeente uitbreiden naar heel Delft."

Energieke Regio
En met Stichting Energieke Regio. Dat is een stichting die onafhankelijk advies geeft over energie besparen en over duurzame energie opwekken. De stichting ondersteunt bedrijven en maatschappelijke organisaties die hun pand willen verduurzamen. De stichting dient als adviesloket voor Delftse ondernemers en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld ook over hoe bedrijven het binnenklimaat en comfort kunnen verbeteren.

Concrete stappen
Ondernemers kunnen bij Energieke Regio een intake adviesgesprek aanvragen. "Tijdens ons bezoek aan het bedrijf bieden we ze online inzicht in de huidige staat van het pand qua energielabel", aldus Krijn Ratsma van Energieke Regio. "Én in de kansen die er zijn om te verduurzamen. Ze ontvangen een adviesrapport. Daarin staan concrete stappen om hun doelen te realiseren en welke subsidies ze kunnen aanvragen. We kunnen uiteraard ook helpen met het vervolg." Wie geen intake gesprek wil maar een vraag heeft op het gebied van verduurzaming, kan Energieke Regio uiteraard bellen of mailen.

Krachten bundelen
Het intakeadviesgesprek is gratis. "Nou ja, het kost wel wat", zegt Brandligt. "Maar Rabobank en gemeente nemen deze kosten voor hun rekening. Omdat wij het belangrijk vinden dat ondernemers concreet inzicht krijgen in de mogelijkheden, in de kansen om hun pand te verduurzamen." Mulder ziet de samenwerking als een kans om de krachten te bundelen. "Dat is nodig omdat we immers met elkaar nog veel voor elkaar moeten krijgen. Om te voldoen aan het klimaatakkoord. Zoals het werken aan betaalbare en duurzame energie en duurzame steden en klimaatactie. Daarvoor is samenwerking nodig. Om met partners en ondernemers de krachten te bundelen op het gebied van kennis, netwerk en financiering van verduurzaming."