Het geeft volgens Gijs Geers een enorme kick als je de bijl in het doel weet te gooien (Foto Sjors Massar)
Het geeft volgens Gijs Geers een enorme kick als je de bijl in het doel weet te gooien (Foto Sjors Massar) Foto: Sjors Massar

Met bijlen smijten om je oergevoelens te uiten

Algemeen

Een Amerikaans fenomeen, dat ook in Nederland inslaat als een bom: Urban Axe Throwing. Onlangs opende in Delft de allereerste indoor axe throwing baan, 'Urban Axe Throwing', en mensen komen van heinde en verre om zelf een bijl richting een doel te zwiepen. Oprichter Gijs Geers: Er komen een soort oergevoelens naar boven als je probeert een bijl in het hout te smijten."

"Het concept van een bijl gooien is waarschijnlijk al zo oud als de bijl zelf bestaat", vertelt Geers. "Maar er een uitje van maken is een relatief nieuw concept. In Amerika is het immens populair, daar verspreidt het fenomeen zich als een olievlek. In Nederland zijn wij de allereerste en ook hier spreekt het mensen erg aan."

Nederland
Het fenomeen moest echter wel wat "verNederlandst" worden, voordat het ook hier aan zou slaan. "In Amerika bestaat de doelgroep voornamelijk uit ruige, stoere mannen met baarden. Er staat van die herrie muziek op en is verder weinig aandacht voor de aankleding van het bijlwerpen. Bij ons is het belangrijk dat het een compleet avondje uit is, met avontuurlijke muziek, en hapjes en drankjes. Er is veel aandacht voor de omgeving."

Veiligheid
Die hapjes en drankjes, zijn overigens wel allemaal alcoholvrij. "Veiligheid staat bij ons voorop. Alcohol wordt dus niet geschonken, want dat maakt de kans op ongelukken groter. Verder zijn dichte schoenen verplicht en sta je in een stalen constructie tijdens het gooien, zodat, ook al gaat de bijl een heel verkeerde kant op, er nog steeds niemand in gevaar is. Er zijn wereldwijd bij indoor Axe Throwing banen nog nooit ongelukken gebeurd voor zover bekend, en dat willen we graag zo houden."

Axepert
Om het pleziergehalte te verhogen staat er een heuse 'Axepert' klaar om je tijdens het werpen te begeleiden. "Deze werpcoach geeft je tips en helpt je bij het verbeteren van je techniek. In de vijf kwartier dat je bezig bent, lukt het daardoor eigenlijk altijd iedereen om uiteindelijk de bijl in de roos van het doel te gooien. Je kunt het vergelijken met bowlen, iedereen kan wel een paar pinnen omgooien, maar om elke keer een strike te gooien, moet je wel wat techniek beheersen. Daar is de Axepert voor en dat maakt de ervaring nog leuker."Je hoeft overigens ook niet sterk te zijn om succesvol te kunnen zijn in bijlwerpen, benadrukt Geers. "Iedereen kan het. Consistentie is belangrijk, en goed kijken naar wat je eerder deed."

Kick
Geers snapt wel waarom de mensen helemaal uit België komen om hier met een bijl te werpen. "Het is natuurlijk iets nieuws en het spreekt tot de verbeelding. Maar daarnaast geeft het bijlwerpen echt een te gek gevoel. Je hebt eigenlijk een heel machtig instrument in je handen, en dat daar dan mee mag gooien, voelt in eerste instantie heel tegenstrijdig. Er komen oergevoelens in je naar boven waarvan je niet wist dat je ze had en het geeft echt een kick als je uit alle macht de bijl richting het hout smijt en dat 'ie dan ook nog in de roos komt. Het is een gevoel dat ik bij geen enkele andere sport heb ervaren."

Meer informatie over Urban Axe Throwing is te vinden op www.urbanaxethrowing.nl