Cheraldine Osepa heeft een fascinatie voor massage-instrumenten (Door: Esther Luijk)
Cheraldine Osepa heeft een fascinatie voor massage-instrumenten (Door: Esther Luijk)

Cheraldine: "Ik verzamel massage-apparaten voor zowel lichaam als ziel"

Algemeen

Tijdens de zomermaanden is het rustig qua nieuws. Een mooie gelegenheid om bijzondere lezers van Delft op Zondag eens in het zonnetje te zetten. In deze zomerrubriek lichten we Delftenaren uit met een bijzondere hobby, een tattoo met een verhaal, een uniek reisverhaal, een geweldige studentenkamer of een ander bijzonder verhaal. Deze week: de verzameling van Cheraldine Osepa.

Wat verzamel je precies?
"Ik verzamel instrumenten en gereedschappen die met massage te maken hebben. Ik ben vooral geïnteresseerd in de traditionele voorwerpen, de dingen die mensen van oudsher gebruikten om te masseren, zoals stenen en houten stokken. Maar ook de moderne apparaten fascineren me. Ik vind het bijzonder om te zien wat mensen allemaal uitvinden om de handen na te bootsen en zichzelf te behagen."

Waarom ben je zo geïnteresseerd in massage-instrumenten?
Enerzijds omdat ik massages zelf heel erg fijn vind. Dertig jaar geleden volgde ik mijn eerste cursus en ik verzamel nu al zo'n 25 jaar. Anderzijds ook omdat ik zie wat de instrumenten en massages in het algemeen met mensen kunnen doen. Als kind zag ik dat al bij mijn oma. Ze was verkeerd geopereerd aan haar knieën en kreeg door complicaties erg zere benen. Met olie en crèmes masseerde ik haar benen en ik weet nog heel goed hoeveel verlichting dat haar bood. Dat heeft indruk gemaakt.

Hoe groot is je verzameling?
Wat je hier ziet, zijn alleen de dingen die ik tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden gebruik als massotherapeut in mijn praktijk hier in Delft. Mijn verzameling op Curaçao is gigantisch, maar toen ik naar Nederland verhuisde, ben ik hier opnieuw begonnen met verzamelen. Ik struin kringloopwinkels en het internet af naar nieuwe voorwerpen. Ik denk dat ik hier nu zeker honderd instrumenten heb.

Wat zien we allemaal?
Ik heb veel fysieke apparaten, die bedoeld zijn om het lichaam te kneden. Dat is de meest bekende vorm van massage. Maar ik masseer ook met geluid en geur. Een mens heeft meerdere lichamen, zoals een fysiek lichaam, een emotioneel lichaam en een spiritueel lichaam. Voor die lichamen heb ik ook massageapparaten, zoals ratels, bellen, drums en geurstoffen. Ik kijk naar de totaliteit van de lichamen en bekijk hoe ik het fysieke lichaam kan behandelen en ondersteunen door ook de andere lichamen mee te nemen. Ik combineer vaak meerdere soorten massage-instrumenten, omdat de mens ook een combinatie is.

Hoe reageren anderen op je verzameling?
De meesten vinden het heel leuk. Vooral Thaise en Chinese mensen zijn heel enthousiast als ze hier komen, omdat ze dingen herkennen uit hun eigen land. Sommige mensen snappen niet waar de voorwerpen allemaal voor zijn en vinden het daardoor een beetje eng. Daarom leg ik tijdens mijn werk altijd goed uit wat ik doe en waar de apparatuur voor is.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ja. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat massage een goede manier is om dichter bij jezelf te komen. Het is niet iets hips dat je moet doen omdat je vriendinnen het ook doen. Het is een proces dat uiteindelijk kan leiden tot bevrijding en ontspanning. Je kan er echt veel mee bereiken.