Bianca is gespecialiseerd in het werken met mensen met 'een rugzakje' (Foto: Cok van den Berg)
Bianca is gespecialiseerd in het werken met mensen met 'een rugzakje' (Foto: Cok van den Berg) Foto: Cok van den Berg

Problemen oplossen door te 'praten' met paarden

Algemeen

Al vijf jaar lang coacht ze teams binnen bedrijven en kinderen en jongeren met 'een rugzakje' om beter met hun situatie overweg te kunnen of zichzelf te verbeteren. Dat doet Bianca van der Voort niet alleen, maar samen met haar trouwe paarden.

Vijf jaar geleden richtte Bianca Horsebuddy in Delfgauw op en begeleidt zij samen met haar paarden kinderen en (jong)volwassenen met verschillende beperkingen, zoals autisme, een verstandelijke beperking of ADHD. Zij helpt hen bijvoorbeeld bij het verwerken van een trauma, omgaan met een angststoornis of andere emotie. De paarden hebben een grote rol bij de begeleiding, want zoals Bianca zelf zegt: 'Ik bepaal niet waar we over praten, maar dat doen de paarden'.
Een bijzondere vorm van hulp dus. "Paarden zijn een ster in non-verbale communicatie", vertelt Bianca. "In het wild leven paarden in kuddes. Ze zijn daarbij erg afhankelijk van die non-verbale communicatie. Als er gevaar dreigt zie je ze niet eerst bakkeleien wie de leider is en welke kant ze opgaan, ze pikken de kleinste signalen van elkaar op en hebben een heel goed inschattingsvermogen. Daar maken we bij coachingspraktijk Horsebuddy gebruik van. Als wij tijdens een oefening hun leefgebied betreden, maken we voor even deel uit van de kudde. Het paard 'scant' dan als het ware of hij jou vertrouwt als leider. Straal je zelfvertrouwen uit, kun je je grenzen aangeven? Het paard zal met zijn gedrag antwoord geven op dit soort vragen. En dat zijn precies de vragen die bij groepen werknemers, maar ook bij individuen veel voorkomen. Door het te ervaren, komt het meer bij je binnen."
Interpretatie
Tijdens de oefeningen benoemen de cliënten zelf het gedrag van de paarden. "Zij interpreteren zelf het gedrag, en spiegelen dat vaak direct met hun eigen zorgvraag. Zo was er een keer een kindje, dat een trauma had opgelopen in het ziekenhuis, maar daar niet over wilde praten met psychologen. Zij kwam bij Horsebuddy en wandelde eens met een pony, die per ongeluk struikelde. Ze verzorgde hem en merkte daardoor dat het belangrijk is om soms toe te laten dat je hulp krijgt. Uiteindelijk wilde ze door die ervaring toch in gesprek met een professional. Ze spiegelde haar eigen situatie op het paard. Door op een heel laagdrempelige manier alleen maar te praten over het paard, komt er vaak veel meer naar voren. Hetzelfde geldt met een groep werknemers. Als het paard van ze wegloopt, gaan ze bij zichzelf te rade of ze wel genoeg leiderschap uitstralen of goed hun grenzen aangeven. Deelnemers staan vaak versteld wat voor effect het paard op hen heeft."

Jubileum
Bianca is blij dat ze tijdens het vijf jaar bestaan van Horsebuddy zoveel mensen heeft mogen helpen. "Voor mijn jubileum wil ik dus ook wat terugdoen. Mijn zus heeft een schoonheidssalon waar ze binnenkort een verwendag organiseert voor mensen met kanker of overlevers daarvan. Door middel van de goodiebag wil ik die mensen uitnodigen om ook eens bij mij langs te komen, om te kijken wat het contact met de paarden voor ze kan betekenen."