Marian Barendtszen in actie, gewoon in de eigen achtertuin in Tanthof. Ook hier zijn talloze diersoorten te ontdekken.
Marian Barendtszen in actie, gewoon in de eigen achtertuin in Tanthof. Ook hier zijn talloze diersoorten te ontdekken.

Soort zoekt soort? Marian Barendtszen zoekt ze allemaal

Algemeen

DELFT – Nederland telt ruim 20.000 soorten dieren en planten. Marian Barendtszen heeft er inmiddels 2900 waargenomen.

Door: Jesper Neeleman

Dat is bijzonder. Op de website waarneming.nl meldden Nederlanders dagelijks hun waarnemingen. De site houdt bij wie wat aanmeldt. Zo ontstaat een klassement. Marian Barendtszen staat sinds kort op 55ste plaats en moet slechts twee andere vrouwen voor zich dulden.
En dat terwijl ze tien jaar geleden pas met deze hobby begon. "We gingen altijd met de KNNV op vakantie", vertelt ze. Ze zag een stadsreus. "De grootste zweefvlieg. Een heel mooi beest." Een bekende vroeg waarom ze het niet op waarneming.nl meldde. En aldus geschiedde. "Ik ben over het algemeen niet ambitieus, maar als je dan zo'n ranglijst heb, dat werkt behoorlijk stimulerend. Alle waarnemingen kunnen erop. Vogels, bloemen, insecten, waterdiertjes. Zo heb ik altijd wat te zoeken en te zien."
-Wat vind je daar zo leuk aan?
Marian Barendtszen: "Het blijft spannend. Ik loop graag buiten, maar lopen om het lopen lukt me niet. Ik wil iets tegenkomen. Momenteel heb ik dus al 2900 waarnemingen in het hele land. Zelfs in onze eigen tuin in Tanthof komen hele mooie dieren aanvliegen. Het blijft een leuke hobby. Kleine dieren en insecten waar iedereen aan voorbij loopt, vind ik juist heel fascinerend."
-Ben je er altijd mee bezig?
"Zo veel mogelijk. Mijn man Geert van Poelgeest is nu met pensioen, die is er nu ook fanatiek mee bezig. Het is nu niet het juiste seizoen, maar stapeltjes hout zitten altijd leuke beestjes onder. Opvallend veel Nederlanders zijn er echt verslaafd aan, vooral mannen. Dat verbaast me weleens. Misschien omdat mannen van oorsprong meer jager zijn."
-Weet je precies welke soorten je wel en niet heb gehad?
"Nee, daar let ik ook niet op. Natuurlijk is het leuk als ik met een nieuwe soort zie, maar het is niet zaligmakend. Ik let op alle soorten. M'n 2900ste was de gewone steekmug. Absoluut niet bijzonder. Maar ik was nog nooit op het idee gekomen er een foto te maken. En plots zat er buiten eentje heel mooi stil op een tuinkussen. Toen mocht 'ie op de foto. Ook een mug is een mooi beest."
-Wat is je meest bijzondere waarneming?
"Dat was in Limburg; een ongevlekt lieveheersbeestje. Die zijn zeer zeldzaam."
-Welke hoop je ooit nog te zien?
"Eh, ik laat het over me heen komen. Ik ben blij met alle soorten. Ik vind nachtvlinders prachtig, ook wantsen vind ik heel leuk. En dat is allemaal begonnen met de KNNV-reizen. Dan loop je met mensen die even gek zijn en iedereen vindt van alles. M'n moeder heeft me trouwens ook altijd al veel bijgebracht. Zij kende Jac. P. Thijsse, de pionier en bekend van zijn boeken en de Verkade-albums. Liefde voor de natuur is me wel met de paplepel ingegoten."
-Kun je het anderen aanraden om soorten te gaan waarnemen?
"Natuurlijk. Je hebt dan altijd iets om handen. En het is zó leuk om buiten te zijn en soorten te ontdekken waarvan je niet wis dat ze bestond. Als ik dat meemaakte, ging ik soms echt uit m'n dak. En er zijn er meer die dat hebben, hoor. Veel vrouwen vinden spinnen eng. Ik vind ze enig."