RDGG-medewerkers leren hoe ze veilig een binnenbrand kunnen bestrijden. (foto: Frank van der Burg)
RDGG-medewerkers leren hoe ze veilig een binnenbrand kunnen bestrijden. (foto: Frank van der Burg)

Eigen brandveiligheidscentrum Reinier de Graaf officieel in gebruik

Algemeen

DELFT – Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft afgelopen dinsdag haar eigen trainingscentrum op het gebied van brand- en bedrijfsveiligheid in gebruik genomen. Hiermee is het Delftse ziekenhuis het tweede ziekenhuis in Nederland dat over een eigen oefenlocatie beschikt.

In het centrum trainen jaarlijks 2.000 medewerkers met realistische scenario's op het gebied van brandveiligheid, ontruiming en preventie. Hiermee vergroot het ziekenhuis de veiligheid van patiënten, hun bezoekers en medewerkers.
In drie containers op het terrein van Reinier de Graaf is een state-of-the-art-oefencentrum ingericht. De oefensituaties die in de containers nagebootst worden, sluiten volledig aan op de praktijk van het ziekenhuis. Hierdoor zijn de medewerkers goed voorbereid op brand en de gevaren van rook. Daarnaast ervaren zij ook de werking van de watermistinstallatie. Deze verbruikt veel minder water dan een sprinklerinstallatie en geeft weinig waterschade. Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig uitgerust is met dit unieke systeem.
Directievoorzitter Carina Hilders van Reinier de Graaf verrichte dinsdagmiddag op originele wijze de officiële opening. Zij arriveerde samen met Jan Bron, directeur Brandweerzorg Veiligheidsregio Haaglanden, in een brandweerauto uit 1930 en wist door middel van vakkundig bluswerk een oefenbrand te doven.

Afvalcontainer
Voorafgaand aan de officiële opening verzamelde zich een groep medewerkers van Reinier de Graaf bij de units met instructeur Kevin. Die nam de groep mee naar binnen om aan den lijve te onder vinden hoe het is om in één ruimte te zijn met een brandhaard. Een afvalcontainer wordt gecontroleerd in de hens gezet. Binnen recordtijd voelt het als een sauna, maar dan niet van een verkwikkende soort.
Het trainen van medewerkers voor branden is geen overbodige luxe. Een nieuw ziekenhuis als Reinier de Graaf werkt veel met computers. Deze apparatuur kan door kortsluiting in brand vliegen. "Maar hoe los je dat op?" vroeg instructeur Kevin aan de deelnemers. "Blus je dan gewoon met water? Stroom en water gaan niet zo goed samen." Als oplossing werden de mobiele brandblussers erbij gehaald, wier lading niet alleen maar uit water bestaat.
De brandveiligheidscursussen zijn voor iedere RDGG-medewerker verplicht, al is het alleen maar om te leren hoe ze veilig en zonder paniek het gebouw moeten evacueren.