Pijnpatiënten hoeven vanaf 18 januari niet meer naar het nieuwe Delftse ziekenhuis, maar worden vanaf dan in Voorburg behandeld.
Pijnpatiënten hoeven vanaf 18 januari niet meer naar het nieuwe Delftse ziekenhuis, maar worden vanaf dan in Voorburg behandeld.

Behandeling van pijnpatiënten verhuist vanwege ruimtegebrek naar Voorburg

Algemeen

DELFT – Het nieuwe ziekenhuis is qua oppervlakte kleiner dan de vorige twee gebouwen van het Reinier de Graaf Gasthuis. Dat blijkt niet zonder gevolgen. Vanaf 18 januari worden pijnpatiënten, die altijd in Delft werden behandeld, daarom in het Diaconessenhuis in Voorburg opgenomen.

Begin december was voor deze groep patiënten een tekort aan bedden aan het nieuwe ziekenhuis. Eén van hen Ad van Geest uit Pijnacker. Hij heeft de spierziekte dystrofie, een ziekte die kan leiden tot helse pijnen. Om die pijn te bestrijden, wordt Van Geest eens in de drie maanden meerdere dagen achter elkaar opgenomen in het pijncentrum. Daar wordt de pijn vervolgens bestreden met ketamine. "Het pijncentrum in Delft staat hoog aangeschreven in Nederland", vertelt Van Geest. "Uit heel Nederland komen patiënten hiervoor naar Delft." Vanwege het beddentekort moesten ze vorige maand echter elke avond echter weer huis, om zich de volgende morgen om 08.00 uur weer te melden. "Dat is niet te doen. Vreemd dat er in zo'n groot ziekenhuis geen plek blijkt voor deze groep patiënten." Ook Reinier de Graaf erkent dat er begin december een tekort aan bedden was voor patiënten die worden behandeld met het pijnverlichtende Ketanest, ook wel bekend als ketamine. Dit ruimtegebrek werd volgens een woordvoerster van het ziekenhuis veroorzaakt door een grotere toestroom van patiënten. "Hierdoor heeft een aantal pijnpatiënten hun periodieke behandeling met Ketanest in de dagopname gekregen", voegt ze eraan toe. "Er is direct naar een structurele oplossing gezocht om de continuïteit van de klinische Ketanestbehandelingen te waarborgen. Vanaf maandag 18 januari worden deze patiënten dus voor hun periodieke behandeling in onze locatie Diaconessenhuis Voorburg opgenomen. Deze pijnpatiënten zijn hierover medio december geïnformeerd." Ad van Geest is blij met de oplossing. "Maar dit hadden ze ook wel wat eerder kunnen doen", reageert hij. "Ik moet verder nog zien hoe het in Voorburg gaat lopen, want als het goed is wordt dit gebouw volgend jaar verbouwd."